RTRS: Όφελος για την Ελλάδα η πανωλεθρία Τσίπρα

RTRS: Όφελος για την Ελλάδα η πανωλεθρία Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:18 Δημιουργία 28/05/19, 15:15

Την άποψη ότι η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί όφελος για την ελληνική οικονομία εκφράζει η Swaha Pattanaik, αρθρογράφος της στήλης Bewakingviews του Reuters.

Η ίδια αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, τονίζει πως αυτές «θα βάλουν ένα τέλος στις παρεκκλίσεις της Αθήνας από τη στενή και ευθεία οδό, στην οποία δεσμεύτηκε».

Όπως τονίζει, «οι άσχημες επιδόσεις στις ευρωεκλογές της Κυριακής οδήγησαν τον αριστερό ηγέτη σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών που ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να χάσει από τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την Swaha, η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για λίγους μήνες δεν θα άλλαζε πολλά στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά θα ενίσχυε το ρίσκο περισσότερων λαθών πολιτικής.

Επισημαίνει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις εδώ και λίγο καιρό, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που σχεδιάστηκαν για να είναι αρεστά στους ψηφοφόρους. Μόνο το Μάιο, η ελληνική βουλή ενέκρινε μια ακόμη σύνταξη για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, μείωση στο ΦΠΑ βασικών ειδών διατροφής καθώς και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

«Ο Τσίπρας επιμένει ότι η Ελλάδα, που χρειάστηκε τρία πακέτα διάσωσης από το 2015 ως το 2015 για να αποφύγει τη χρεοκοπία, θα εκπληρώσει την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022. Οντως, η Αθήνα έχει δημοσιονομικά περιθώρια και ενδέχεται να πετύχει το στόχο φέτος. Αλλά τα «δώρα» συνοδεύτηκαν και από την ανατροπή κάποιων μεταρρυθμίσεων», γράγει.

«Η κυβέρνηση ακύρωσε τη μεταρρύθμιση του 2019 στΟ συνταξιοδοτικό ενώ η έκθεση του ΔΝΤ το Μάρτιο εξέφραζε τον προβληματισμό του Ταμείου για μειωμένη ευελιξία στην αγορά εργασίας και πιέσεις για άνοδο των μισθών. Όπως ανέφερε το ΔΝΤ, η κυβέρνηση ανέτρεψε τις μεταρρυθμίσεις του 2012 στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 11%», σημειώνει.

«Οι πρόωρες κάλπες θα βάλουν ένα τέλος στις παρεκκλίσεις της Αθήνας από τη στενή και ευθεία οδό στην οποία δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει η χώρα. Αυτό, καθώς και η φιλική προς τις αγορές ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγούν γιατί ενισχύθηκαν οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές».

Αν σου άρεσε κάνε