«Βροχή» προειδοποιήσεων εις ώτα μη ακουόντων

«Βροχή» προειδοποιήσεων εις ώτα μη ακουόντων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:09 Δημιουργία 22/05/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

«Καμπανάκια» στην κυβέρνηση κτυπούν τόσο οι δανειστές όσο και οι οικονομικοί φορείς της χώρας.

Μετά τις έντονες προειδοποιήσεις των εκπροσώπων των θεσμών, τη «σκυτάλη» λαμβάνουν οι ξένοι οίκοι και οργανισμοί. Προειδοποιούν ότι η κυβερνητική παροχολογία μπορεί να πλήξει τόσο τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο κααι της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας έναντι αγορών και επενδυτών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένη στις μικροπολιτικές της σκοπιμότητες, μένει επικεντρωμένη στο εκλογικό αποτέλεσμα, αδιαφορώντας για την πορεία της οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται από τα γεγονός ότι η κυβέρνηση για να περάσει στην… αντεπίθεση προχωρεί σε προεκλογικά δώρα, τα οποία ενδεχομένως και να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά την οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, και σημείωσαν πως περιμένουν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους. Η συζήτηση για τα νέα μέτρα παίρνει παράταση για το Eurogroup του Ιουνίου, με τους Ευρωπαίους να τονίζουν πως τώρα είναι πολύ κρίσιμο για την Ελλάδα να μην χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί και πάλι για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω των παροχών και ελαφρύνσεων που ήδη εγκρίθηκαν από τη Βουλή (13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ), επικαλούμενος ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι η φετινή «σοδειά» των φορολογικών εσόδων αποκλείεται να είναι τόσο... πλούσια όσο εκείνη του 2018.

Όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του α' τριμήνου έδειξαν ότι τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερο από 900 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Προβλέπει, μάλιστα, ότι αυτή η τάση αποδυνάμωσης των φορολογικών εσόδων θα συνεχισθεί, ενόψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου, προφανώς λόγω της παραδοσιακής χαλάρωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών σε προεκλογικές περιόδους.

Οι προειδοποιήσεις ακούστηκαν και από τον ΟΟΣΑ σε έκθεση του οποίου καταγράφεται πέρα από την επιβράδυνση του ΑΕΠ και μία πρώτη προειδοποίηση για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του πολυνομοσχεδίου που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση. Σε παρόμοιο τόνο δημοσίευμα του Spiegel αναφέρεται στην ασθενική ανάπτυξη, στην πορεία των αγορών ομολόγων, στις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, στην παροχολογία, αλλά και σε διορισμούς φίλων σε υψηλές θέσεις στην κρατική μηχανή.

Είχε προηγηθεί έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch περί μεγάλων δημοσιονομικών κινδύνων που προκαλούν οι κυβερνητικές επιλογές. Έκανε λόγο για μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλάρωση από αυτή που περίμενε λόγω εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε