Οι αγορές «καταψήφισαν» τις εξαγγελίες Τσίπρα

Οι αγορές «καταψήφισαν» τις εξαγγελίες Τσίπρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:33 Δημιουργία 09/05/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η αγορά του χρηματιστηρίου καθώς και η αγορά ομολόγων χθες έδειξαν τη δυσφορίας τους τόσο στις κυβερνητικές εξαγγελίες όσο και την δημιουργία αρνητικού κλίματος, με την αναζωπύρωση της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές.

Το καλάθι υποσχέσεων «ανοίγουν» στην κυβέρνηση, τη στιγμή που η εγχώρια πολιτική σκηνή έχει προσέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.

Το ερώτημα και η αγωνία των επενδυτών και των αγορών είναι, εάν χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, εφόσον μάλιστα που εθνικές εκλογές γίνουν το Φθινόπωρο.

Στην αγορά ομολόγων χθες υπήρξε επιδείνωση του κλίματος και όπως γνωρίζουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, η αγορά ομολόγων είναι πιο σκληρός κριτής ακόμα και από τον αυστηρό πιστωτή του επίσημου τομέα.

Παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010.

Η πορεία των εγχωρίων αγορών θα εξαρτηθεί σημαντικά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και το ευνοϊκό σενάριο για τις αγορές θα ήταν μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά που θα έδειχνε μέχρι και αυτοδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές.

Το αρνητικό σενάριο για τη χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά των ομολόγων θα ήταν μία επικράτηση της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά.

Σε μεγάλο βαθμό οι θεσμοί αιφνιδιάστηκαν από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την δημοσιονομική και προνοιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα το 2019 και το 2020.

Ο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, διαμήνυσε μέσω εκπροσώπου του ότι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 είναι «ξεκάθαρη», στο πλαίσιο και της συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους.

Στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προτίμησαν να μην τοποθετηθούν, αναφέροντας πως θα ήθελαν να αξιολογήσουν προσεκτικά τα μέτρα προτού προβούν σε ανακοινώσεις.

Λίγες ώρες πριν την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Ζάππειο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις εαρινές προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για την επίμαχη διετία, στις οποίες δεν συνυπολογίζονταν τέτοια μέτρα.

Στο Εurogroup της 13ης Ιουνίου, μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές, μεταφέρεται η συζήτηση της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ με χρήματα που θα δοθούν ως εγγύηση και αναλογούν στο ύψος των στόχων 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ως το 2022.

Αν σου άρεσε κάνε