Τα «ματωμένα» πλεονάσματα «πνίγουν» την οικονομία

Τα «ματωμένα» πλεονάσματα «πνίγουν» την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:53 Δημιουργία 24/04/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Συνέχισε και το 2018 η κυβέρνηση την τακτική της δημιουργίας υπερπλεονασμάτων. Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 έφτασε στο 4,4%, υψηλοτέρα και από το 3,5% του στόχου του προγράμματος και από το 4,1% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Τίμημα της υπέρβασης στόχων, η «αφυδάτωση» της αγοράς και των πολιτών από ρευστότητα, αλλά και από τις περικοπές δαπανών.

Σε απόλυτους αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 8,149 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία πιστοποιούν ότι για 4η χρονιά υπάρχει υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου ενός υπερπλεονάσματος που ξεπερνά ακόμα και τις προσδοκίες της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνεται έτσι η υπερβολική «αφαίμαξη» της αγοράς και των πολιτών από τα «χαράτσια» και από τις συνεχείς περικοπές δαπανών.

Την ώρα που οι φορολογούμενοι στενάζουν από την υπερφορολόγηση στην οποία τους επιβάλλει η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πνίγουν την πραγματική οικονομία για να επιτύχουν πλεονάσματα-μαμούθ.

Το υπερπλεόνασμα είναι πάνω από τον στόχο σε μια στιγμή μάλιστα που τα αποθέματα των φορολογουμένων έχουν εξαντληθεί και η οικονομία «πνίγεται».

Η κυβέρνηση στοχεύει και το 2019 σε υπερπλεονάσματα σε βάρος της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας, με κύριο μοχλό την υψηλή φορολογία, με το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τις οφειλές των πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία να έχει εκτοξευθεί κατά 60% από το τέλος του 2014, απόδειξη ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Όσο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης τα πλεονάσματα ήταν… «ματωμένα», τώρα από τη θέση του πρωθυπουργού τα παρουσιάζει, ως το μέσο για να μοιράσει επιδόματα - ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα, δηλαδή ως την ευκαιρία για τον ίδιο να κορυφώσει την επικοινωνιακή πολιτική του με στόχο την παραμονή του στην εξουσία.

Μία πολιτική «ματωμένων» υπερπλεονασμάτων θα καταδικάσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, όταν το πρώτο ζητούμενο είναι η υψηλή ανάπτυξη άνω του 4% για τα επόμενα χρόνια.

Η θεωρία της εκτίναξης της οικονομίας ως «ελατηρίου» ούτε καν επιβεβαιώθηκε, παρά τις συνεχείς εκτιμήσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η αναμενόμενη ανάπτυξη της τάξεως του 1,5-2% δεν μπορεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση: 340 δισ. ευρώ εξωτερικό χρέος, 227 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος (οφειλές σε εφορία και ταμεία, «κόκκινα» δάνεια) και 183 δισ. ευρώ Ακαθάριστο Εθνική Προϊόν.

Αν σου άρεσε κάνε