Και επίσημα το αίτημα προς ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Και επίσημα το αίτημα προς ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:49 Δημιουργία 22/04/19, 18:24

Το πρώτο επίσημα βήμα για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας στο ΔΝΤ έγινε σήμερα, με το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλλει τη Μεγάλη Δευτέρα το σχετικό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα, η Ελλάδα ζητά την πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου το 1/3 του χρέους προς το Ταμείο.

Στη συνέχεια ο ESM θα μεταφέρει το ελληνικό αίτημα στο Eurogroup, όπου θα γίνει συζήτηση και αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις των Γερμανών και των Ολλανδών για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατόπιν, μετά την έγκριση από το Eurogroup, το θέμα θα εισαχθεί στα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης (όποια εξ αυτών προβλέπουν τη διαδικασία αυτή), τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά για το αίτημα της Ελλάδας.

Το τελικό στάδιο προβλέπει την υποβολή επίσημου αιτήματος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, το οποίο έχει δηλώσει επισήμως ότι θα το αποδεχτεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτόκιο αυτού του μέρους των ακριβών δανείων διαμορφώνεται στο 5,13%, ενώ συνολικά το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ έως το 2024 φθάνει τα 9,3 δισ. ευρώ.

Ο ESM έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του σε μια τέτοια κίνηση, καθώς, όπως είχε πει ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά το πρόσφατο Eurogroup, «έχει οικονομική λογική για λόγους αναδιάρθρωσης του χρέους».

Την εξέλιξη αυτή την είχε ήδη προαναγγείλει ο ΟΔΔΗΧ τον περασμένο Σεπτέμβριο σε παρουσίασή του στους ξένους επενδυτές, λέγοντας πως 3,3 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι ρευστότητας» έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup πως θα διατεθούν για την επαναγορά χρέους (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.λπ.), του οποίου οι όροι δεν είναι ευνοϊκοί, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Αν σου άρεσε κάνε