Έσπασαν όλα τα κοντέρ φόροι και εισφορές επί ΣΥΡΙΖΑ

Έσπασαν όλα τα κοντέρ φόροι και εισφορές επί ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:06 Δημιουργία 12/04/19, 08:30

Μια από τις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας σε σύνολο φόρων- εισφορών καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Έκθεση Taxing Wages 2018 του ΟΟΣΑ.

Στο 40,9% ανήλθε η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα το 2018, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 36,1%, % με τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη 13η θέση στην κλίμακα των 36 χωρών που αποτυπώνονται στη μελέτη.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στις οποίες πέρυσι καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση του tax wage (φορολογική «σφήνα»), ενώ ακόμα και στις οικογένειες που υπήρξε μείωση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση με τα μεγαλύτερα βάρη.

Τα νέα αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι έσπασαν όλα τα κοντέρ οι αυξήσεις φόρων και εισφορών επί ΣΥΡΙΖΑ .

Η υπερφορολόγηση της αριστερής κυβέρνησης γονάτισε του Έλληνες.

Τα 11 δισ. ευρώ άγγιξαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών το 2018, εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ αποτελούν αμιγώς φορολογικές υποχρεώσεις που οι πολίτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν.

Το νούμερο αυτό αποτυπώνει το γεγονός ότι Ελλάδα είναι μια χώρα με οικονομικά εξουθενωμένους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους και υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά 29 νέους φόρους επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ την τελευταία τετραετία, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Υπερφορολόγηση, η οποία, μαζί με τις περικοπές συντάξεων, ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό των νέων μόνιμων μέτρων λιτότητας στα 9,5 δισ. ευρώ από το 2015.

Στο μεγαλύτερο φορομπήχτη αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας τους Έλληνες στα όριά τους.

Πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν ανακαλύψει (!) και αυξήσει 29 φόρους, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να δουλεύουν 203 ημέρες, μόνο για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος!

Μάλιστα, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.

Ενδεικτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που καταγράφουν πως η Ελλάδα παίρνει... χρυσό μετάλλιο ως προς τις αυξήσεις φόρων.

Στο 39,4% του ΑΕΠ αυξήθηκαν τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2017 από 38,8% το 2016, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Revenue Statistics 2018).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φόροι επί εισοδημάτων και κερδών αντιστοιχούσαν το 2017 στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων. Την ίδια ώρα οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων. Πρόκειται για επιβαρύνσεις, που ούτε οι πλούσιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία (26,2% εσόδων), η Γαλλία (24,4% εσόδων) ή η Ολλανδία (29,1% εσόδων), μπορούν να προσεγγίσουν.

Το 2017, οι φόροι στην Ελλάδα πήραν… φωτιά, ανεβαίνοντας στο 39,4% του ΑΕΠ (+2,8 μονάδες σε 3 χρόνια) ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανεβαίνει και αυτός σε 34,2% (ή +0,6 μονάδες από το 2014). Η «ψαλίδα» όμως μεταξύ Ελλάδας και των άλλων χωρών έχει πλέον ανοίξει στις 5,2 μονάδες, δηλαδή 3 μονάδες περισσότερες από το 2014.

Ειδικά το 2017, οι θεωρούμενοι ως πιο «άδικοι» έμμεσοι φόροι (επειδή πιέζουν ιδιαίτερα το εισόδημα των πιο πτωχών που έχουν ανελαστικές βιοτικές δαπάνες και καταναλώνουν όλα όσα έχουν) αυξήθηκαν υπέρμετρα εις βάρος των άμεσων φόρων. Οι φόροι επί των εισοδημάτων και των κερδών διαμορφώθηκαν στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων, ενώ οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων η Ελλάδα κερδίζει και εδώ θλιβερή πρωτιά που αντανακλά τις μεγάλες αδικίες σε βάρος των εισοδηματικά ασθενέστερων.

Αν σου άρεσε κάνε