Ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»: Τι να κάνω;

Ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»: Τι να κάνω;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:28 Δημιουργία 04/04/19, 10:10

Περίπου 170.000 ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο, σε περίπτωση που αυτά χαρακτηριστούν «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Αυτό μπορεί να προκύψει είτε από εκπρόθεσμη είτε από λανθασμένη δήλωση στο Κτηματολόγιο, όπως στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • -Για τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης (1997 – 1999) ένα ακίνητο καταγράφεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε διάστημα 15 ετών.
  • -Για τα νέα προγράμματα -από το 2008 και έπειτα, το ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί μέσα σε 7 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου

Αν ένας ιδιοκτήτης έρθει σε αντιπαράθεση με το Δημόσιο για ένα ακίνητο, θα πρέπει να εμφανίσει τίτλους ιδιοκτησίας ακόμη και από τον προηγούμενο αιώνα. Αυτό συμβαίνει λόγο του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του κράτους, το οποίο ουσιαστικά δικαιώνει το Δημόσιο αν δεν προσκομιστούν οι κατάλληλοι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Ειδικοί αγρονόμοι και τοπογράφοι συνιστούν στους ιδιώτες να προσκομίζουν εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν λάθη στη δήλωση, τα οποία θα έχουν σοβαρές συνέπειες όπως η μείωση της αξίας του ακινήτου και η απώλεια δυνατότητας δόμησης.




Αν σου άρεσε κάνε