Στασινός: Κινδυνεύει η Ελλάδα να μείνει χωρίς μηχανικούς

Στασινός: Κινδυνεύει η Ελλάδα να μείνει χωρίς μηχανικούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:16 Δημιουργία 02/04/19, 16:56

Μια ζοφερή εικόνα περιέγραψε ο Γιώργος Στασινός για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μηχανικοί, που επιβαρύνονται δυσανάλογα με νέες εισφορές και φόρους, τη στιγμή που οι δουλειές έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Το ΤΕΕ έδωσε τρία παραδείγματα εισοδημάτων μηχανικών, θέλοντας να αποδείξει «τον παραλογισμό του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος» και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο.

«Το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα είναι δημευτικό και μη βιώσιμο. Οδηγεί εκτός επαγγέλματος χιλιάδες καταρτισμένους επιστήμονες. Κινδυνεύουμε να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Ήδη περισσότεροι από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών έχει ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Στασινός.


«Οι μηχανικοί και ιδίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σήμερα δεν έχουν δουλειές, αγωνίζονται να πληρώσουν απλά και μόνο τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό είναι πιο τραγικό για όσους, δηλαδή τους περισσότερους, έχουν μικρό εισόδημα. Με τις νέες εισφορές για επικουρική κάλυψη και τα αναδρομικά παλιότερων ετών, που προστίθενται στις εισφορές του ΕΦΚΑ και τη φορολογία, η συνολική επιβάρυνση δεν ξεπερνά απλώς το 100% του εισοδήματος. Πρέπει να δανειστούν για να πληρώσουν το κράτος», τόνισε ο Γιώργος Στασινός.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 74,7% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. «Για όσους δεν γνωρίζουν και λένε διάφορα, ο μηχανικός σήμερα δεν έχει περιθώρια να αποκρύψει εισοδήματα. Οι αμοιβές, οι κρατήσεις, οι οικοδομικές άδειες, τα ενεργειακά πιστοποιητικά, τα αυθαίρετα, τα τοπογραφικά, όλες οι εργασίες σχεδόν υλοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα από βάσεις δεδομένων και πληρωμές μέσω τραπεζών», συμπλήρωσε.




Αν σου άρεσε κάνε