Εγκρίθηκαν έργα ΣΔΙΤ ύψους 310 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκαν έργα ΣΔΙΤ ύψους 310 εκατ. ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:52 Δημιουργία 01/04/19, 19:50

Πέντε νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 310 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε σήμερα.

Οι σχετικές αποφάσεις φέρουν τις υπογραφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, καθώς και των γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργου Δέδε, του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ηλία Γεωργαντά, και του ειδικού γραμματέα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Νικόλαου Μαντζούφα.

Πιο αναλυτικά, εγκρίθηκαν τα εξής:

  • Έργο ΣΔΙΤ Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου στο τμήμα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη: Το έργο θα βελτιώσει την ασφάλεια των οδικών υποδομών της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με τη συλλειτουργία των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων συγκοινωνιακών υποδομών και τη διασφάλιση γρήγορων και ασφαλών μετακινήσεων. Επιπλέον, μέσω της υλοποίησής του θα επιτευχθεί μείωση του κόστους μεταφορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας της περιοχής. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.
  • Έργο ΣΔΙΤ κτηρίου Εκπαίδευσης-Πολιτισμού-Νέου Μουσείου και Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών: Σύμφωνα με τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, το έργο θα συνεισφέρει στην ικανοποίηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών απαιτήσεων και θα επιτρέψει στην Ακαδημία την ενεργή συμμετοχή σε σημαντικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά δρώμενα, εγχώρια και διεθνή, φιλοξενώντας συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες κλπ, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την Ακαδημία και την εκπαιδευτική κι ερευνητική δραστηριότητά της και προσφορά. Επιπλέον, η νέα πτέρυγα που σχεδιάζεται να στεγάσει το Μουσείο με τα εκθέματα της Ακαδημίας και την κεντρική Βιβλιοθήκη της αναμένεται να καταστήσει δυνατή και άμεση την επαφή του ευρύτερου κοινού με μουσειακά εκθέματα και προϊόντα επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που σήμερα δεν είναι προσβάσιμα. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας. Η σχετική αναγγελία από πλευράς Ακαδημίας Αθηνών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11 πμ σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας.
  • Έργα ΣΔΙΤ Αναβάθμισης Οδοφωτισμού για τον δήμο Αθηναίων και τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου: Αποτελούν τα πρώτα έργα στο τομέα οδοφωτισμού που εγκρίνονται και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και με την υλοποίησή τους θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 65%. Τα έργα αναβάθμισης δικτύων οδοφωτισμού προσφέρουν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές οικονομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά οφέλη, όπως την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του αστικού φωτισμού, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τα έργα αυτά δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΠΔΕ και η υλοποίησή τους εναπόκειται σε αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της περιφέρειας/δήμου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, ενώ η διαδικασία στο πλαίσιο του νόμου 3852/2010.
Αν σου άρεσε κάνε