Τα τρία «δώρα» στην κυβέρνηση μετά την υποχώρηση για την α΄ κατοικία

Τα τρία «δώρα» στην κυβέρνηση μετά την υποχώρηση για την α΄ κατοικία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:05 Δημιουργία 01/04/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι δανειστές επέβαλαν όλες τις αλλαγές που ήθελαν στον διάδοχο του νόμου Κατσέλη (ακυρώνοντας εκτός των άλλων και το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς μνημονίων). Η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης οδηγεί τους δανειστές σε προσφορά δώρων προς την κυβέρνηση:

-Ανάβει «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ κάτι που θα γίνει στο Eurogoup, της 5ης Απριλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου η έγκριση για την επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ώστε να ακολουθήσει αμέσως μετά η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Έτσι ερμηνεύεται η νέα υποχώρηση που η κυβέρνηση έκανε στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της Α’ κατοικίας

-Σήμερα έρχονται στην Αθήνα για την εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, όχι υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών απλά τεχνικά κλιμάκια, για να κάνουν όσο γίνεται λιγότερο «θόρυβο» για την κυβέρνηση ενόψει και των εκλογών.

- Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ανάψουν «πράσινο φως» και για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς Ταμείο. Το συνολικό υπόλοιπο κυμαίνεται περί τα 9,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξοφληθεί πρόωρα όλο το ποσό και όχι μόνο οι ακριβές δόσεις του 2019 και του με χρήματα από τις εκδόσεις ομολόγων, τα κέρδη από τα ANFA’s και τα χρήματα από το «μαξιλάρι διαθεσίμων», προκειμένου η Ελλάδα να διακόψει την στενή σχέση με τον διεθνή οργανισμό.

Η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Την επίσημη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης σηματοδοτεί η κάθοδος των θεσμών σήμερα στην Αθήνα η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου που θεωρείται «κομβικό» για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s).

Στις συζητήσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόοδος στην Εγνατία Οδό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛ.ΠΕ., η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» κ.ά

Οι εντυπώσεις που θα σχηματίσουν οι θεσμοί από την πρόοδο στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης θα αποτυπωθούν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί τέλος Μαίου στην δημοσιότητα και θα είναι καθοριστική για την εκταμίευση της επομένης δόσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Αν σου άρεσε κάνε