Στην ΕΡΤ για τις... λεπτομέρειες οι έξι δημοσιογράφοι του debate

Στην ΕΡΤ για τις... λεπτομέρειες οι έξι δημοσιογράφοι του debate

MEDIA UPD 14:16 Δημιουργία 04/05/23, 14:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, συναντήθηκαν οι έξι δημοσιογράφοι από ισάριθμους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα συμμετάσχουν στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, την προσεχή Τετάρτη, 10 Μαΐου.

Οι έξι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές συζήτησαν με τους υπεύθυνους της ΕΡΤ τις λεπτομέρειες του debate

Ειδικότερα, τον Alpha θα εκροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα. Συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι δημοσιογράφος και παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς

Οι θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και 5) Περιβάλλον και Ενέργεια. Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Όπως αποφασίστηκε, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.

Σρόιτερ: «Είμαστε εδώ για να κάνουμε ερωτήσεις»

«Ακούω κάθε φορά όλα τα κόμματα και μιλάνε για ελεύθερες ερωτήσεις και ελεύθερη συζήτηση κι ερχόμαστε πάλι να μπούμε στη διαδικασία μιας κουβέντας η οποία έχει αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο ως προς ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να ρωτήσεις, ποια είναι η διαδικασία, ποιος πρέπει να ρωτήσει ποιον. Υπάρχει και ένας χρόνος στο τέλος όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πουν ό, τι θέλουν, φαντάζομαι μπορούσαν να το πουν αυτό το ό,τι θέλουν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Τέλος πάντων, αυτοί είναι οι κανόνες, τους σεβόμαστε, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ερωτήσεις και τίποτα άλλο», τόνισε προσερχόμενος στην ΕΡΤ ο Αντώνης Σρόιτερ.

Ζαχαρέα: «Το άγχος πάει με το ταλέντο»

Από την πλευρά της η Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε «ήμουνα και το ’15 και πιστεύω και αυτό να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά οργανώθηκε η συζήτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή, αυτή τουλάχιστον είναι η δικιά μου γνώμη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μας έβαλε η διακομματική επιτροπή».

Για το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης η κ. Ζαχαρέα ανέφερε ότι είχε μια επικοινωνία με τον συντονιστή του debate, τον Γιώργο Κουβαρά, και όπως ανέφερε ότι της είπε, θα γίνει μια κλήρωση για τον ρυθμό των ερωτήσεων δηλαδή ποιος ρωτάει πρώτος, δεύτερος, τρίτος κλπ. ενώ θα αναζητηθεί λύση για το follow up γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί, έξι δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες «οπότε αυτό σημαίνει ότι κάποιος δημοσιογράφος δεν θα είχε δυνατότητα να ρωτήσει έναν πολιτικό αρχηγό. Αυτό θα κοιτάξουμε πώς θα το διορθώσουμε μέσω του follow up ενώ θα δούμε και με ποιον τρόπο θα καθόμαστε». Σε ερώτηση για το αν έχει άγχος η δημοσιογράφος είπε χαμογελώντας: «το άγχος πάει με το ταλέντο έλεγε η Έλλη Λαμπέτη».

Παπαδάκης: «Να μην γίνουν παράλληλοι μονόλογοι»

Ο Γιώργος Παπαδάκης ανέφερε ότι θέλει «να απαντήσουν στις ερωτήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί, να μην γίνουν παράλληλοι μονόλογοι», ενώ αναφερόμενος στη δική του συμμετοχή αντί του Νίκου Χατζηνικολάου τόνισε ότι «είναι τιμητικό για μένα, ήθελα να το ζήσω και αυτό» και κατέθεσε τη δική του πρόταση για το πώς πρέπει να γίνει το ντιμπέιτ. «Εχω άποψη να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφελείται ο τηλεθεατής και όχι ο πολιτικός. Οχι στους παράλληλους μονολόγους, είναι απαίτηση δική μας να απαντάνε στις ερωτήσεις μας».

Αν σου άρεσε κάνε