Στα... άδυτα του Twitter: Η Ζήνα Σαπουνά απαντά στο ερώτημα εάν λειτουργεί ως πέμπτη εξουσία

Στα... άδυτα του Twitter: Η Ζήνα Σαπουνά απαντά στο ερώτημα εάν λειτουργεί ως πέμπτη εξουσία

MEDIA UPD 15:01 Δημιουργία 02/11/22, 14:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μια σειρά ερωτημάτων που αφορά στον ρόλο που διαδραματίζει το Twitter και οι χρήστες του στη σύγχρονη εποχή, επιχειρεί να δώσει το βιβλίο της δημοσιογράφου Ζηνοβίας Σαπουνά «Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας - Μ.Κ.Δ. vs Μ.Μ.Ε.»

Ορισμένες από τις ερωτήσεις για τις οποίες έγινε μια πρώτη προσπάθεια να απαντηθούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ζηνοβίας Σαπουνά που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι οι εξής: Πως διαμορφώνεται η ατζέντα της επικαιρότητας; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο που θα παρουσιαστεί μια είδηση; Το Twitter μπορεί να πάρει το ρόλο της... πέμπτης εξουσίας; Μπορεί ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το twitter να ασκήσει επιρροή στη θεματολογία των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών; Και πως οι δημοσιογράφοι αντιλαμβάνονται και τι σημασία του αποδίδουν αναφορικά με τη συμβολή του στη δημόσια συζήτηση; Εν τέλει τα social media στις ημέρες μας απειλούν τον παραδοσιακό ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;

Το δοκίμιο της δημοσιογράφου Ζηνοβίας Σαπουνά γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την εξαγορά του Twitter από τον μεγιστάνα Έλον Μασκ και τις νεφελώδεις προθέσεις του γι' αυτό το τόσο σημαντικό -εν τέλει- μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Από το κείμενο δεν λείπουν τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία που πάντα βοηθούν στην κατανόηση των φαινομένων, ιδιαίτερα αυτών που παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη μαζικότητα όπως αυτό των ΜΚΔ.

«Ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη»

Για το βιβλίο της δημοσιογράφου μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλλα και φυσικά η ίδια η συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Θανάσης Τσίγγανας.

«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, για ένα βιβλίο επίκαιρο και χρήσιμο σε ειδικούς και μη, καθώς οι αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενημέρωσης οφείλονται στην εκτίναξη των ΜΚΔ, που λειτουργούν και ως πλατφόρμες ειδήσεων, αμφισβητώντας τα παραδοσιακά δημοσιογραφικά μέσα» τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Στυλιανού σημειώνοντας πως «το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Twitter, το πιο πολιτικό από τα social, μπορεί να πάρει τον ρόλο της πέμπτης εξουσίας απέναντι στην υπερεξουσία των ΜΜΕ».

Από την πλευρά της η κυρία Κωσταρέλλα τόνισε ότι «το βιβλίο της Ζηνοβίας Σαπουνά ανοίγει μια πολύ σημαντική συζήτηση για τη σχέση της σύγχρονης δημοσιογραφίας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέτει καίρια ερωτήματα, αλλά κυρίως μοιράζεται την αγωνία της συγγραφέας για το μέλλον της δημοσιογραφίας. Πρόκειται για μια ερευνητική δουλειά που συνδέει τα παλαιά με τα νέα μέσα, ρίχνοντας φως στον τρόπο που διαμορφώνεται η ημερήσια θεματολογία και στο βαθμό επιρροής που έχουν πλέον τα ΜΚΔ στο δημόσιο διάλογο. Ταυτόχρονα, παρακινεί τους αναγνώστες να σκεφτούν και να εκτιμήσουν κριτικά τις επιλογές τους».

«Ειδησεογραφικές κοινότητες με επιρροή στα ΜΜΕ»

Τέλος, η ίδια η δημοσιογράφος και συγγραφέας τόνισε πως «τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναδύονται ως ειδησεογραφικές κοινότητες και αρκετές φορές επηρεάζουν την ατζέντα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης... Oι δρόμοι της παραδοσιακής δημοσιογραφίας και του twitter διασταυρώνονται καθημερινά και σ αυτό το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να αναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας και να διευρύνουμε την οπτική μας για την σημασία του επαγγέλματός μας...»

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει στο βιβλίο της η κυρία Σαπουνά, στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 2020, ανέρχονταν σε 6,20 εκατομμύρια. Οι χρήστες του twitter είχαν ξεπεράσει τους 703 χιλιάδες κι απ αυτούς ποσοστό 36,2% είναι γυναίκες και 63,8% άνδρες.

Αν σου άρεσε κάνε