Το Facebook μπλόκαρε την Αυστραλία

Το Facebook μπλόκαρε την Αυστραλία

MEDIA UPD 09:27 Δημιουργία 18/02/21, 09:23

Κλιμακώνεται η κόντρα της Facebook με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για την πληρωμή περιεχομένου, με την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρει όλο το περιεχόμενο media από τα news feeds των Αυστραλών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την απρόσμενη αυτή κίνηση επέκριναν οι εταιρείες παραγωγής ειδήσεων, οι πολιτικοί και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα αφού διαπιστώθηκε πως οι επίσημες σελίδες υγείας, οι προειδοποιήσεις για την ασφάλεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και τα δίκτυα πρόνοιας επίσης αφαιρέθηκαν από το site, μαζί με τις ειδήσεις.

«Οι ενέργειες της Facebook να κάνει unfriend την Αυστραλία σήμερα, αποκόπτωντας ουσιώδεις υπηρεσίες πληροφόρησης για την υγεία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ήταν τόσο υπεροπτικές όσο και απογοητευτικές», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός Scott Morrison.

«Οι ενέργειες αυτές απλώς θα επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες που εκφράζει ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναφορικά με τη συμπεριφορά των εταιρειών Big Tech που νομίζουν πως είναι μεγαλύτερες από τις κυβερνήσεις και πως οι κανόνες δεν θα πρέπει να ισχύουν για αυτές.»

Facebook και Google για χρόνια έκαναν εκστρατεία ενάντια στις αλλαγές νομοθεσίας αναφορικά με το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, απειλώντας να ακυρώσουν υπηρεσίες τους στην Αυστραλία. Ενώ όμως η Google τελικά υπέγραψε συμφωνίες με αρκετές ειδησεογραφικές εταιρείες τις τελευταίες μέρες, η Facebook επέλεξε να τραβήξει το σκοινί.

Ο νόμος της Αυστραλίας, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη βουλή, απαιτεί οι Facebook και Google να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες με τις ειδησεογραφικές εταιρείες τα links των οποίων φέρνουν κίνηση στις αντίστοιχες πλατφόρμες, διαφορετικά θα υπόκειται σε αναγκαστική διαιτησία για να συμφωνήσουν σε κάποια τιμή.

H Facebook σε ανακοίνωσή της έγραψε πως ο νόμος «παρανοεί θεμελιωδώς» τη σχέση μεταξύ της ίδιας και των εκδοτών και πως αντιμετωπίζει την επιλογή μεταξύ της συμμόρφωσης ή της απαγόρευσης ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Οι αλλαγές που έκανε η Facebook εξάλειψαν τις σελίδες που λειτουργούν ειδησεογραφικές εταιρείες και αφαίρεσαν αναρτήσεις μεμονωμένων χρηστών που μοιράζονταν αυστραλιανές ειδήσεις, μόλις τρεις ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή το πανεθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Οι εκδότες αντιδρούν λέγοντας πως με την κίνηση αυτή η εταιρεία αυξάνει τις ευκαιρίες για παραπληροφόρησης, για επικίνδυνο ριζοσπαστισμό και για θεωρίες συνωμοσίας.

Αν σου άρεσε κάνε