Πώληση «κόκκινων» δανείων σε CarVal και Intrum από την ΕΤΕ

Πώληση «κόκκινων» δανείων σε CarVal και Intrum από την ΕΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 20:03 Δημιουργία 21/06/18, 19:57

Στην πώληση πακέτου «κόκκινων» δανείων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, προς τις CarVal Investors και Intrum AB προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, σε μια συμφωνία που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕ, η συμφωνία έρχεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για διαχείριση των κόκκινων δανείων και συνάδει με το σχέδιο μείωσής τους, που έχει υποβάλλει στον SSM. Το τίμημα της συναλλαγής θα ανέρχεται κοντά στο 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου και υπολογίζεται ότι θα ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας CET1 κατά περίπου 18 μονάδες βάσης.

«Η Εθνική Τράπεζα είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου της όσον αφορά τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, με τις πωλήσεις να αποτελούν έναν από τους στρατηγικούς της πυλώνες. Το τίμημα αναδεικνύει την ποιότητα του ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία» τόνισε ο Παύλος Μυλωνάς, ασκών καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας.

Από την πλευρά του ο James Sackett, Principal της CarVal δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής με την ΕΤΕ και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά σε ευκαιρίες που θα προκύψουν μελλοντικά στην ελληνική αγορά, όπου διαβλέπουμε ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό». Σημείωσε δε ότι η συναλλαγή αυτή «αποδεικνύει την ικανότητά μας να προσφέρουμε σύνθετες λειτουργικές λύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες έχουμε αναπτύξει μέσα από την ευρεία διεθνή εμπειρία μας σε πιστωτικά ζητήματα τα τελευταία 30 χρόνια.»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Mikael Ericson, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum. «Ακόμα μια φορά έχουμε την τιμή και τη χαρά να μας προτιμά ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς συνεργαζόμαστε με την ΕΤΕ για την επίτευξη των στόχων της όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» δήλωσε.

Η εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου θα πραγματοποιηθεί από την QQuant Master Servicer, εταιρεία εξυπηρέτησης ΜΕΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας και ρυθμίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τον Νόμο 4354/2015. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018.

Αν σου άρεσε κάνε