ΕΥ: Πολυθεσίτες το 40% των τραπεζιτών στην Ευρώπη!

ΕΥ: Πολυθεσίτες το 40% των τραπεζιτών στην Ευρώπη!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 16:16 Δημιουργία 17/07/23, 16:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μεγάλος αριθμός ανώτατων τραπεζικών και στελεχών άλλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, απολαμβάνουν το προνόμιο της... πολυθεσίας, σύμφωνα με έρευνα της EY, διαπίστωση που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά τους να φέρνουν εις πέρας τα βασικά καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από ένα στα τέσσερα μέλη των διοικητικών συμβουλίων χρηματοπιστωτικών εταιρειών είχαν τουλάχιστον άλλες τέσσερις αντίστοιχες θέσεις σε άλλες εταιρείες. Σχεδόν τα μισά μέλη Δ.Σ. εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού και το 40% των μελών Δ.Σ. τραπεζών διατηρούσαν περισσότερες από δύο θέσεις.

Ο Ομάρ Αλί, εταίρος για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες της ΕΥ στις χώρες της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, σημείωσε ότι οι επικεφαλής χρηματοπιστωτικών εταιρειών «εξέφρασαν ανησυχίες ότι το πρεστίζ των θέσεων στο Δ.Σ. μπορεί να επηρεάσει τη βούληση για αλλαγή του στάτους κβο».

Η Ρενέ Άνταμς, καθηγητής χρηματοπιστωτικών στο Said Business School, είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί το θέμα της πολυθεσίας. «Δείχνει ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες δεν βρίσκουν αρκετά άτομα με τα αναγκαία προσόντα», πρόσθεσε.

Η εκπροσώπηση των γυναικών

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι σχεδόν το 30% των μελών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών διοικητικών συμβουλίων έχουν γυναικεία εκπροσώπηση χαμηλότερη από 40%. Με βάση οδηγίες της Κομισιόν που θα ισχύσουν από τον Ιούλιο του 2026, οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ υποχρεούνται να έχουν μία εκπροσώπηση 40% στις θέσεις μη εκτελεστικών διευθυντών και 33% για το σύνολο των διευθυντών.

Στη Βρετανία, η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Διαχείρισης ζήτησε από τις εισηγμένες εταιρείες τον περασμένο Απρίλιο να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς κινούνται αναφορικά με τους στόχους για την εκπροσώπηση των γυναικών σε ποσοστό 40% στο συμβούλιο διευθυντών.

Η Σέμλιν Τζόουνς είπε ότι η διασφάλιση πως θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις είναι πιο σημαντική από την αύξηση της εκπροσώπησής τους στα διοικητικά συμβούλια.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε