Επείγον αίτημα της ΕΕ προς τη Mytilineos για αύξηση της παραγωγής υλικών μικροτσίπ

Επείγον αίτημα της ΕΕ προς τη Mytilineos για αύξηση της παραγωγής υλικών μικροτσίπ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 15:10 Δημιουργία 14/07/23, 15:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συναγερμός για την κατασκευή μικροτσίπ έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά το «μπλόκο» στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου από την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε επείγον αίτημα στις εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου όπως διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής κρίσιμων μετάλλων για την κατασκευή μικροτσίπ.

Σύμφωνα με δηλώσεις στους Financial Times του Εκτελεστικού Διευθυντή Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Mytilineos, Νίκου Κεραμίδα, η ΕΕ προσέγγισε την ελληνική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου και της ζήτησε να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος στο εργοστάσιό της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη. «Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί μας για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο τα εργοστάσια αλουμίνας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεραμίδας

«Συνειδητοποιήσαμε ότι η Κίνα μπορεί να μας στρίψει το χέρι. Η Ευρώπη είπε "Ωραία, ας αυξήσουμε την παραγωγή, τα εργοστάσια αλουμίνας θα μπορούσαν να το κάνουν", αλλά την τελευταία φορά που κοίταξα, τα μισά από αυτά ήταν κλειστά», τόνισε ο κ. Κεραμίδας και πρόσθεσε: «Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο εμπόρευμά σου επειδή οι συνθήκες είναι τόσο παράλογα προβληματικές, μπορεί να είναι ανόητο να επενδύσεις σε ένα παραπροϊόν όπως το γάλλιο», πρόσθεσε.

Με τον πόλεμο των μικροτσίπ να μαίνεται οι FT σημειώνουν πως τη στιγμή αυτή υπάρχει μικρός αριθμός εταιρειών εκτός Κίνας που παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μικροτσίπ, φωτοβολταϊκά και οπτικές ίνες. Ωστόσο, η κατάσταση της μεταλλουργίας στην Ευρώπη καθιστά δύσκολο στις εταιρείες να επενδύσουν για την παραγωγή γαλλίου λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας και του πληθωρισμού στην περιοχή.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος Θοδωρής Σκυλακάκης δήλωσε στους FT πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κόμβος παραγωγής κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στη δυνατότητα της Mytilineos να παράγει γάλλιο από βωξίτη.

Εάν το «ανοιχτό, ανταγωνιστικό μοντέλο» της ΕΕ υπονομεύτηκε από «συγκεκριμένες γεωπολιτικές καταστάσεις», το μπλοκ θα πρέπει «να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι είμαστε προστατευμένοι», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Αν σου άρεσε κάνε