ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας με γραμμή υπερηψηλής τάσης 400kV

ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας με γραμμή υπερηψηλής τάσης 400kV

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 16:22 Δημιουργία 03/07/23, 16:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε λειτουργία έθεσαν ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής του βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ESO EAD τη νέα, διεθνή ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας υπερυψηλής τάσης 400 kV.

Η διακίνηση ενέργειας μέσω της νέας Γραμμής ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου, κατόπιν στενής συνεργασίας του αρμόδιου προσωπικού των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη Γραμμή Μεταφοράς που διασυνδέει τις δύο χώρες, η οποία αυξάνει σημαντικά το περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των γειτονικών συστημάτων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αναβαθμίζοντας αντίστοιχα τις δυνατότητες του διασυνοριακού εμπορίου και την ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο. Στο επόμενο διάστημα, μόνιμη ομάδα εργασίας που στελεχώνεται από όλους τους Διαχειριστές της περιφέρειας, θα προσδιορίζει τις νέες, σταδιακά αυξανόμενες, διαθέσιμες ποσότητες μεταφορικής ικανότητας στο σύνορο Ελλάδας-Βουλγαρίας και από το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου η νέα Γραμμή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να συνεισφέρει στο διασυνοριακό εμπόριο.

Το συνολικό μήκος της διεθνούς διασύνδεσης που ξεκινά από το ΚΥΤ Νέας Σάντας στη Ροδόπη και καταλήγει στον Υποσταθμό Maritsa East στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 151 χλμ., εκ των οποίων τα 29 χλμ. εκτείνονται εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Η δεύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το εγχώριο τμήμα της οποίας κόστισε 11,3 εκατ. ευρώ, αποτελεί έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που εντάχθηκε από την αρχή του σχεδιασμού του στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYNDP) του ENTSO-E καθώς και στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή την ηλέκτριση της νέας διεθνούς διασύνδεσης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η δεύτερη, διεθνής ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας υπερυψηλής τάσης, αποτελεί ένα σημαντικό, ενεργειακό έργο, πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στα άμεσα οφέλη αυτής της συνεργασίας συμπεριλαμβάνεται: η ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου και η ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο. Θα ακολουθήσουν περισσότερες διεθνείς διασυνδέσεις, που θα αναβαθμίσουν, περαιτέρω, τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό, ενεργειακό χάρτη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τον Διαχειριστή της Βουλγαρίας ολοκλήρωσαν ένα σημαντικό ενεργειακό έργο που αυξάνει κατά πολύ τη διασυνδεσιμότητα των δύο χωρών και ενισχύει την επάρκεια σε περιφερειακό επίπεδο. Η δεύτερη διεθνής διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία θα μας επιτρέψει να αξιοποιούμε καλύτερα την πράσινη ενέργεια που παράγεται στην περιοχή και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού. Με στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση της χώρας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, μέσα στα επόμενα χρόνια ο ΑΔΜΗΕ δρομολογεί νέες διεθνείς διασυνδέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και παράλληλα συνδράμει τα μεγάλα έργα διηπειρωτικών διασυνδέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα».

Αν σου άρεσε κάνε