Με green deal και ψηφιακή μετάβαση η παρουσία της ΔΕΗ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Με green deal και ψηφιακή μετάβαση η παρουσία της ΔΕΗ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 22:37 Δημιουργία 27/04/23, 22:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα χαρτιά της για τη νέα φάση του green deal και της ψηφιακής μετάβασης ανοίγει η ΔΕΗ στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αύριο, Παρασκευή, 28 Απριλίου.

Η ΔΕΗ για την παρουσία της στο φόρουμ θα έχει ως βασικά «όπλα» της τη θέση της στη νέα εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειάς, το μεγάλο στοίχημα της πράσινης μετάβασης, αλλά και τοον μετασχηματισμός της εταιρείας σε πελατοκεντρική και ψηφιακή.

Ο κ. Γιώργος Καρακούσης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας θα μιλήσει στους Δελφούς για το κρίσιμο στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα τοποθετηθεί για την πράσινη μετάβαση και τα νέα έργα σε ΑΠΕ όπως επίσης και για τις εξελίξεις γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε έναν κόσμο μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Την ίδια μέρα ο κ. Άγγελος Σπανός, Γενικός Διευθυντής marketing και προϊόντων της ΔΕΗ θα τοποθετηθεί για την ενεργειακή μετάβαση και το οικοσύστημα.

Αυξημένη λειτουργική κερδοφορία

Παρά τη μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο, η ΔΕΗ ανακοίνωσε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία με επαναλαμβανόμενα EBITDA 953,7 εκατ. για το 2022, μείωση του χρέους αλλά και συνεισφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΔΕΗ το 2022 ανήλθε σε περίπου € 11,3 δισ. και το σύνολο του ενεργητικού σε € 19,5 δισ., με περίπου 12,8 χιλιάδες εργαζόμενους.

Στο επίκεντρο η στροφή στην καθαρή ενέργεια

Η στροφή στην καθαρή ενέργεια και μακροπρόθεσμα η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΔΕΗ, η οποία μείωσε τις άμεσες εκπομπές CO2 των θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κατά 36% το 2022, σε σχέση με το 2019 και αύξησε κατά 132% τους σταθμούς ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο Δίκτυο, σε σχέση με το 2020, ενώ το 94% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε προήλθε από μονάδες με πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Ένα δείγμα της νέας στρατηγικής πορείας ήταν η συμμετοχή της ΔΕΗ στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης κατά την οποία, όση ενέργεια καταναλώθηκε στις 22 Απριλίου, τόση δεσμεύτηκε από πιστοποιημένες ΑΠΕ της ΔΕΗ διαθέτοντας δωρεάν την υπηρεσία GreenPass σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από οικιακή χρήση μειώθηκαν κατά 13.000 τόνους μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Οι δράσεις για θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η ΔΕΗ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση δράσεων με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που περιλαμβάνουν:

-την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) στο 39% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ της χώρας,

-την υλοποίηση επενδύσεων για την αντικατάσταση παλαιών Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με νέες σύγχρονης τεχνολογίας, αυξημένης απόδοσης με λιγότερες εκπομπές,

-τη συνέχιση των εκτεταμένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης εκτάσεων στις οποίες δραστηριοποιείται επί σειρά ετών και εντάσσονται στους πυρήνες απολιγνιτοποίησης, με διαμορφώσεις τελικών επιφανειών, δενδροφυτεύσεις, δημιουργία ζωνών πρασίνου, ανάπτυξη λιμναίων συστημάτων στα τελικά ορύγματα των ορυχείων και γενικά προετοιμασία αυτών προς απόδοση σε μεταλιγνιτικές χρήσεις. Μόνο το 2022, πραγματοποιήθηκαν δενδροφυτεύσεις σε έκταση 340.000 m² με φύτευση 34.000 δένδρων, σε όλα τα ορυχεία της.
την αναδάσωση και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών (με την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε μια περιοχή 35 χιλ. στρεμμάτων στη Β. Εύβοια, τη διάθεση 80.000 δενδρυλλίων ελιάς στην Ολυμπία, 2.500 δενδρυλλίων στην Β. Εύβοια και 500 σε Αττική και Κοζάνη),

-τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία GR-eco Islands για την πράσινη μετάβαση των νησιών της Ελλάδας, με στόχο την ενεργειακή και κλιματική τους ουδετερότητα,

-τη δημιουργία περισσότερων από 1.500 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων πανελλαδικά και στόχο τους 10.000 φορτιστές έως το 2027,

-την κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας των κτιρίων διοίκησης και των καταστημάτων πωλήσεων με εγγυήσεις προέλευσης GreenPass από την παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών της εταιρείας,

-την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας στον τελικό χρήστη (Energy Coach), προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση και οι εκπομπές CO2 από την παραγόμενη ενέργεια,

-τον υπολογισμό και την πιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας, καθώς και τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος για τις κύριες θυγατρικές της.

Εξαγορά ENEL Ρουμανία

Την αναπτυξιακή στρατηγική της ΔΕΗ στον κλάδο των ΑΠΕ αποδεικνύει άλλωστε και η πρόσφατη εξαγορά της Enel Romania, της μεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ και δεύτερης στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στην γειτονική χώρα.

Μέσω της εξαγοράς, η ΔΕΗ αποκτά παρουσία στη μεγάλη και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας και ταυτόχρονα, γίνεται στρατηγικός ενεργειακός παίκτης στην περιοχή και αποκτά πρόσβαση στον ενεργειακό διάδρομο που ξεκινάει από τη Ρουμανία, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα.

Η ΔΕΗ προσθέτει στο δυναμικό της πάνω από 130.000 χλμ. δικτύου διανομής, επιπλέον 3,2 εκατομμύρια νέους πελάτες και 534 MW ΑΠΕ εν λειτουργία. Ουσιαστικά, διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ.

Ηλεκτροκίνηση

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η ΔΕΗ blue, το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα, ξεπέρασε ήδη τα 1500 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης πανελλαδικά με στόχο τα 10.000 έως το 2027. Το δίκτυο Εκτείνεται σε 49 Νομούς, δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να κάνουν ταξίδια μεγάλης απόστασης χωρίς να ανησυχούν για την εξάντληση της μπαταρίας τους.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής ΔΕΗ blue οι χρήστες του δικτύου έχουν πρόσβαση και σε πάνω από 80 σημεία ταχυφόρτισης ισχύος έως 300 kW HPDC στα οποία μπορούν να φορτίσουν τη μπαταρία τους από 10% σε 80% από 18 λεπτά, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.

Ψηφιακή μετάβαση

Η πράσινη μετάβαση, ωστόσο, προχωρά παράλληλα με την ψηφιακή μετάβαση και γι αυτό αναπτύχθηκε το νέο app myΔΕΗ που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους οπουδήποτε και οποτεδήποτε, να διαχειρίζονται τις παροχές τους και τα προσωπικά τους στοιχεία και να ενεργοποιούν νέες υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ παράλληλα τους προσφέρει εργαλεία και συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και προγράμματα επιβράβευσης. Το myΔΕΗ θα ανανεώνεται συνεχώς με νέες εφαρμογές, δυνατότητες και προσφορές, φέρνοντας ό,τι καινούργιο υπάρχει στον κόσμο της ΔΕΗ στις οθόνες των καταναλωτών.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του νέου myΔΕΗ είναι ότι ο myEnergy Coach, ο εξειδικευμένος σύμβουλος με λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους, είναι διαθέσιμος πάντα και από παντού. Με το ΔΕΗ myEnergyCoach, οι καταναλωτές μπορούν να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους, να βλέπουν την ενεργειακή ανάλυση των συσκευών τους, να ανακαλύπτουν αποτελεσματικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας, να λαμβάνουν προσωποποιημένες προτάσεις εξοικονόμησης και να επικοινωνούν απευθείας με έναν σύμβουλο ενέργειας στο κέντρο εξυπηρέτησης της ΔΕΗ.

Ο μετασχηματισμός

Κεντρικός άξονας του μετασχηματισμού είναι η αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου της παραγωγής ηλεκτρισμού, η οποία έχει ξεκινήσει με την σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Παράλληλα, o Όμιλος ΔΕΗ εστιάζει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, επενδύοντας στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας, αναπτύσσει το δίκτυο δημόσιας φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων με τη χρήση πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζει το δίκτυο διανομής μέσης και χαμηλής τάσης της χώρας, μέσα από το επενδυτικό σχέδιο που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ.

Αστυπάλαια και Χάλκη

Στο περιβάλλον αυτό, δεν είναι τυχαίο πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κέρδισε τον διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ανάπτυξη του Υβριδικού Σταθμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αστυπάλαια στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Αστυπάλαια: έξυπνο και αειφόρο νησί». Με τον νέο υβριδικό σταθμό ΑΠΕ, το περίπου 80% των ενεργειακών αναγκών της Αστυπάλαιας θα παράγεται από καθαρή ενέργεια και θα οδηγήσει στην απεξάρτηση του νησιού από την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή.

Η ΔΕΗ συμμετέχει ήδη στην πρωτοβουλία «Χάλκη, Πράσινο- Έξυπνο Νησί» καλύπτοντας το κόστος του εξοπλισμού για την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW, ένα ενεργειακό project ηλιακής ενέργειας που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μέσω ενός προγράμματος Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού. Επιπλέον, η ΔΕΗ εγκατέστησε στη Χάλκη τέσσερα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΔΕΗ Blue που συμβάλλουν στη μείωση των οχημάτων με μηχανή εσωτερικής καύσης καθώς και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού.

Επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της

Η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, έχοντας 11,1 GW παραγωγικού δυναμικού, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. H κατά 51% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., έχει στην κυριότητά της και είναι διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση € 3 δισ. περίπου. Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περίπου 5,6 εκατ. πελάτες σε όλη τη χώρα.

Η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης μέσα από την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό (α) προχωρά στην απo-ανθρακοποίηση μέσω της επιτάχυνσης της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της προώθησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, (β) εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την λειτουργική αποδοτικότητα μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητές του Ομίλου και (γ) επιδιώκει ευκαιρίες ανάπτυξης τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητάς της αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001.

Αν σου άρεσε κάνε