Το φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alibaba Group για προσέλκυση νέων κεφαλαίων

Το φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alibaba Group για προσέλκυση νέων κεφαλαίων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 18:01 Δημιουργία 28/03/23, 17:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε έξι κομμάτια σπάει η «αυτοκρατορία» των 220 δισ. δολαρίων της Alibaba Group, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει ο κινεζικός κολοσσός επιπλέον κεφάλαια προσελκύοντας το ενδιαφέρον νέων επενδυτών.

Η αναδιάρθρωση της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών.

Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα παράσχει μεγαλύτερη αυτονομία στις επιμέρους δραστηριότητες της Alibaba, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγωγή κάποιων εξ αυτών στο Χρηματιστήριο.

Σήμερα, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street, η μετοχή της Alibaba ενισχύεται κατά τουλάχιστον 9%, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Η μεταβίβαση σε μια δομή εταιρείας συμμετοχών αποτελεί σπάνια εξέλιξη για τις τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας και σηματοδοτεί τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, το οποίο εκτείνεται από το διαδίκτυο έως τα σούπερ-μάρκετ και τα data centers.

«Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του Πεκίνου να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα. Εάν η Κίνα επιθυμεί να πετύχει ανάπτυξη 5% φέτος, τότε χρειάζεται την στήριξη εταιρειών όπως η Alibaba» σχολιάζει στο Bloomberg ο Στίβεν Λουνγκ, επικεφαλής της UOB Kay Hian.

H ανακοίνωση του σχεδίου της Alibaba συνέπεσε χρονικά με την επιστροφή του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, στην Κίνα, έπειτα από διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, η κυβέρνηση της Κίνας ανάγκασε τον τεχνολογικό τομέα της Κίνας σε ριζικές και θεμελιώδεις αλλαγές, οι οποίες επηρέασαν δραματικά την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες και η Alibaba.

Αν σου άρεσε κάνε