Ζημιές-μαμούθ και bank run 110 δισ. φράγκων ανακοίνωσε η Credit Suisse

Ζημιές-μαμούθ και bank run 110 δισ. φράγκων ανακοίνωσε η Credit Suisse

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 17:28 Δημιουργία 09/02/23, 17:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τις μεγαλύτερες ζημιές από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ανακοίνωσε για το 2022 η Credit Suisse μετά τις αναλήψεις – μαμούθ από πελάτες της.

Χτυπημένη από μια σειρά σκανδάλων, η ελβετική τράπεζα είδε στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 να επιταχύνονται οι εκροές κεφαλαίων πελατών της και να υπερβαίνουν τα 110 δισ. ελβετικά φράγκα (120 δισ. δολάρια), αν και σημείωσε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Παρ' όλα αυτά η Credit Suisse προειδοποίησε για νέες «σημαντικές» ζημιές το 2023

Συγκεκριμένα, η τράπεζα προέβλεψε ότι η μονάδα διαχείρισης πλούτου και η επενδυτική τράπεζά της θα σημειώσουν πιθανότατα ζημιές και στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ζημιές 7,29 δισ. φράγκων το 2022

Η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα κατέγραψε καθαρές ζημιές 1,39 δισ. φράγκων στο δ’ τρίμηνο, με τις συνολικές ζημιές της για το 2022 να φθάνουν τα 7,29 δισ. φράγκα. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο έτος που κατέγραψε ζημιές.

Οι εκροές από τη βασική της μονάδα διαχείρισης πλούτου έφθασαν τα 92,7 δισ. φράγκα, πολύ περισσότερα από τα 61,9 δισ. φράγκα που ανέμεναν αναλυτές, με το συνολικό ύψος των assets που διαχειρίζεται να ανέρχεται στα 540,5 δισ. φράγκα.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Η αιμορραγία κεφαλαίων οδήγησε τη Credit Suisse να παραβιάσει κάποιους δείκτες ρευστότητας πέρυσι.

Η τράπεζα, πάντως, ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίων 4 δισ. φράγκων τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι τα επίπεδα ρευστότητας ενισχύθηκαν, ενώ ο διευθύνων σύμβουλός της, Ούλριχ Κέρνερ, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η τράπεζα «βλέπει να επιστρέφουν χρήματα σε διάφορους κλάδους της δραστηριότητάς της».

«Εχουμε ξεκάθαρο σχέδιο να δημιουργήσουμε μία νέα Credit Suisse και σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε τον τριετή στρατηγικό μετασχηματισμό μας με την αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου μας, την ανακατανομή κεφαλαίων, την προσαρμογή των δαπανών και την οικοδόμηση στα κορυφαία franchise», ανάφερε ο κ. Κέρνερ σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Αν σου άρεσε κάνε