Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει στο Χρηματιστήριο το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει στο Χρηματιστήριο το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:49 Δημιουργία 05/02/23, 14:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θέμα χρόνου είναι η είσοδος του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας του «Ελεύθέριου Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο και, εκτός απροόπτου, η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΤΑΙΠΕΔ που είναι κάτοχος του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών- ΔΑΑ, έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους μεγαλύτερους μετόχους και διαχειριστές του αεροδρομίου, τις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που και οι δύο ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments. Το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών κατανέμεται στο Υπερταμείο (25%), στο PSP (40% και το managment) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%).

Με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά το 30% των μετοχών. Η PSP θα έχει το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας ένα ελεγχόμενο premium και έτσι το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο θα καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας. Το υπόλοιπο 20% του ΤΑΙΠΕΔ θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι από τη διάθεση του 30% μπορούν να αντληθούν περί τα 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, με συντηρητικούς υπολογισμούς.

Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, είναι οι Bank of America, Morgan Stanley και Deutsche Bank.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, θα πρέπει ενδιάμεσα να ενημερωθούν τόσο το Υπερταμείο (ως Δημόσιο), όσο και ο όμιλος Κοπελούζου. Επίσης, να υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης (π.χ. αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο), λόγω της εισόδου στο Χρηματιστήριο. Και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι παράγοντες, το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους.

Οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι ο στόχος είναι τριπλός:

-Η ενίσχυση της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

-Η δυνατότητα σε περισσότερους επενδυτές να μετέχουν στον ΔΑΑ.

-Η άντληση κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο, προκειμένου να υπάρξουν νέες επενδύσεις.

Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διακινήθηκαν πέρυσι περισσότεροι από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες (αύξηση 84% σε σχέση με το 2021), έναντι 25,6 εκατομμυρίων επιβατών το 2019. Οι αρμόδιοι παράγοντες αισιοδοξούν ότι με τις προαναφερθείσες κινήσεις και τις επακόλουθες επενδύσεις, το «Ελ. Βενιζέλος» θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες.

Αν σου άρεσε κάνε