Αραβικά πετροδόλαρα για τη διάσωση της Credit Suisse

Αραβικά πετροδόλαρα για τη διάσωση της Credit Suisse

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 17:42 Δημιουργία 23/01/23, 21:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα πετροδόλαρα των Αράβων κυριαρχούν στη δρομολογούμενη αναδιάρθρωση της Credit Suisse, καθώς το κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ διπλασιάζει το μερίδιο του στην τράπεζα και να αναδεικνύεται έτσι στο δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της μετά την σαουδαραβική Saudi National Bank.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί επενδυτές αποσύρονται και ρευστοποιούν τα μερίδια τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της επενδυτικής Harris Associates, που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν ο κυριότερος μέτοχος του ελβετικού γίγαντα με μερίδιο ύψους 10% και πλέον έχει βρεθεί με κάτω από 5%.

Το Qatar Investment Authority άρχισε να «χτίζει» την παρουσία του στην τράπεζα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όμως μέσα στην τελευταία χρονιά διπλασίασε κυριολεκτικά το μερίδιο του κοντά στο 7%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν στις επίσημες αρχές, την περασμένη Παρασκευή.

Ισχυρή αραβική παρουσία

Το ποσοστό αυτό, μαζί με το ύψους 10% πακέτο που έφτασε να ελέγχει η SNB μετά την περσινή αύξηση κεφαλαίου και το μικρό μερίδιο της τάξεως του 3% που ελέγχει ο όμιλος Olayan, της ομώνυμης σαουδαραβικής οικογένειας, σημαίνουν πως οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή αποτελούν μακράν την ισχυρότερη φωνή μεταξύ των μετόχων της Credit Suisse.

Πάντως, η προσέλκυση νέων επενδυτών από τη Μέση Ανατολή ήταν ανάμεσα στις προθέσεις της διοίκησης της Credit Suisse, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης και αναδιάρθρωσης της τράπεζας, η οποία χρειαζόταν απεγνωσμένα νέα κεφάλαια και δεν ήταν εύκολο να τα βρει σε μια περίοδο δύσκολη για τις αγορές διεθνώς και με την αξιοπιστία της να έχει πληγεί.

Την ίδια ώρα η έκρηξη των τιμών των commodities είχαν... γεμίσει τα ταμεία των αραβικών κρατών που αναζητούσαν και συνεχίζουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις. Και η Credit Suisse τους προσέφερε τη δυνατότητα αυτή σε ένα διάστημα που η μετοχή της είχε υποχωρήσει δραστικά, κατά σχεδόν 70% μέσα στην τελευταία διετία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ελκυστικά επίπεδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της τράπεζας, Αξελ Λίμαν, ήταν ανάμεσα στους επίτιμους καλεσμένους του Κατάρ, στο πρόσφατο Μουντιάλ επιβεβαιώνοντας τη στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Αν σου άρεσε κάνε