Επένδυση-μαμούθ από την Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη

Επένδυση-μαμούθ από την Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 17:35 Δημιουργία 23/01/23, 17:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη νέα, πολυετή επένδυση στη φιλόδοξη και πολλά υποσχόμενη υπηρεσία OpenAI «δημιουργό» της δημοφιλούς ρομποτικής υπηρεσίας τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, ανακοίνωσε και επισήμως η Microsoft.

Παρότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν διευκρίνισε το ακριβές ποσό της επένδυσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η γραμμή χρηματοδότησης θα ανέρχεται σε 10 δισ. δολάρια σε βάθος ετών.

Το deal σηματοδοτεί την τρίτη φάση συνεργασίας των δύο εταιρειών, με τη Microsoft να έχει ήδη επενδύσει άλλες δύο φορές (2019 και 2021) στη ραγδαίως εξελισσόμενη και πολλαπλώς υποσχόμενη υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Το ChatGPT κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να απαντάει -είτε με γραπτό κείμενο, είτε με ανθρώπινη φωνή- σε διάφορα ερωτήματα ή αιτήματα των χρηστών, χρησιμοποιώντας τεχνολογία ΑΙ. Μοναδική προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση ορισμένων (λίγων) στοιχείων, τα οποία βοηθούν το ειδικό λογισμικό της OpenAI να αντιληφθεί τι ακριβώς πρέπει να κάνει.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι το ChatGPT είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει στο μέλλον τη μηχανή αναζήτησης της Google, καθώς μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα πράγματα από μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

«Πίσω» από το ChatGPT βρίσκονται μια σειρά επενδυτές, όπως για παράδειγμα ο Έλον Μασκ και ο Σαμ Άλτμαν. Η Microsoft, όπως προαναφέρθηκε, έχει ήδη επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια, ενώ η υπηρεσία cloud «Azure» –ανήκει στην Microsoft- λειτουργεί ως αποκλειστικός πάροχος της OpenAI.

Αρκετοί ειδικοί, πάντως, εκφράζουν προβληματισμό για την ακρίβεια και την αξιοπιστία της εφαρμογής, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για «πρώιμη χρήση». Δεν είναι τυχαίο ότι τα σχολεία της Νέας Υόρκης έχουν απαγορεύσει καθολικά την πρόσβαση στο ChatGPT.

Αν σου άρεσε κάνε