Όμιλος Energean: Προς σημαντική αύξηση παραγωγής Φ/Α το 2023

Όμιλος Energean: Προς σημαντική αύξηση παραγωγής Φ/Α το 2023

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:05 Δημιουργία 19/01/23, 12:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

TAGS

Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση στην οποία προχώρησε σήμερα η διοίκηση του ομίλου προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, για εφέτος η συνολική παραγωγή της Energean αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 131 και 158 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, πάνω από το 75% των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι σε φυσικό αέριο. Το 2022, η ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 41,1 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, το 75% των οποίων ήταν φυσικό αέριο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται κυρίως λόγω της αύξησης της συνεισφοράς των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην παραγωγή του ομίλου, από τα 0,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (BCM) το 2022 στα 4,5 με 5,5 BCM εφέτος, που σημαίνει ότι η Energean βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου της για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.

O κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, σχολίασε σχετικά:

«Το 2022 ήταν ένα έτος - ορόσημο για την Energean. Ξεκινήσαμε παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO που επιχειρεί στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αρχίσαμε τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους μας. Πετύχαμε την ανακάλυψη και απομειώσαμε το ρίσκο νέων πόρων φυσικού αερίου κοντά στην υποδομή μας, εξέλιξη που μάς εξασφαλίζει περαιτέρω σημαντική δυνητική ανάπτυξη καθώς και προοπτικές για εξαγωγές. Είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και στην ενίσχυση της ευημερίας για το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.

Το 2023 εστιάζουμε στην περαιτέρω οργανική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παραγωγή από το Karish και να οριστικοποιήσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των στρατηγικά σημαντικών 67 BCM της Περιοχής Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ. Επιπλέον, θα ξεκινήσει η παραγωγή από το Karish North στο Ισραήλ και από το κοιτάσματα North El Amriya/ North Idku στην Αίγυπτο. Φέτος θα είναι η χρονιά που θα πραγματοποιήσουμε ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.

Αν διδαχθήκαμε κάτι στη διάρκεια της χρονιάς που έφυγε, αυτό ήταν ότι ο πλανήτης χρειάζεται πρόσθετες πηγές ενέργειας καθώς και ότι το φυσικό αέριο παραμένει ο καταλύτης και το θεμέλιο για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και για την ζωτικής σημασίας βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόσφατα αναβάθμιση της αξιολόγησής μας στο Carbon Disclosure Project αναδεικνύει την δέσμευσή μας να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια ηγέτιδα δύναμη στον τομέα του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας.

Έχουμε δεσμευθεί να επενδύουμε σε projects που δημιουργούν αξία για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους. Σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα κατανοήσουν τη σημασία ενίσχυσης της εγχώριας και της περιφερειακής ενεργειακής παραγωγής, μια αξία η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ελπίζουμε ότι η εύστροφη πολιτική που έχουμε δει σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι δυνατό να ακολουθηθεί συνολικά στην περιοχή, διασφαλίζοντας την συνέχιση των επενδύσεων που είναι απαραίτητα για την ανάδειξη της αξίας που κρύβεται στο υπέδαφος».

Αν σου άρεσε κάνε