Μπουλούτας: «Ο Ομιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη μέρα των υποδομών»

Μπουλούτας: «Ο Ομιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη μέρα των υποδομών»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 16:28 Δημιουργία 06/01/23, 16:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με το 2022 να αφήνει πίσω του μία σειρά εξαιρετικών αναπτυξιακών επιδόσεων για την ελληνική οικονομία, οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2023 είναι θετικές, παρά το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

Η νέα χρονιά θα αποδειχθεί κρίσιμη για τη συνέχεια της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και την προσήλωση των επιλογών μας στην τροχιά της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.

Το 2023 μπαίνει με μια αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη, για τη χώρα. Με μια ώθηση 6% ανάπτυξης από την περασμένη χρονιά, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη κυμαίνεται στο 2,5%, αλλά και με την πρόβλεψη για περαιτέρω ανάπτυξη 1,8% παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με νέες επενδύσεις αλλά και μία τουριστική δραστηριότητα στις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων ετών. Οι προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων παραμένουν, αλλά σε ένα περιβάλλον που επιδεικνύει σημαντικούς μηχανισμούς αντιστάσεων.

Η Ελλάδα καλείται να επωφεληθεί των συγκυριών και να μπορέσει μέσα σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις χρηματοοικονομικό περιβάλλον να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης και μιας πανδημίας, και να ανταποκριθεί στη διαμόρφωση μιας υγιούς, ανταγωνιστικής και ευέλικτης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, η «πράσινη» ευρωπαϊκή συμφωνία, οι αρχές που θέτει το EU taxonomy για περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων, η επενδυτική κινητικότητα των τελευταίων ετών, η ανάκαμψη του τουρισμού δημιουργούν τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Ωστόσο οι ευκαιρίες αυτές απαιτούν στοχευμένα και ευέλικτα μοντέλα αλλά και ένα ασφαλές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον με ταχύτερες διαδικασίες και κατάλληλες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να προστατεύσουν την εθνική οικονομία αλλά και να τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί ταχύτερα.

Καμία προεκλογική περίοδος δεν είναι ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για γρήγορες αποφάσεις και επίσπευση έργων. Ωστόσο, οι σημερινές συνθήκες διαφέρουν και θα πρέπει η χώρα να κινηθεί διαφορετικά για να μη χαθούν οι ευκαιρίες. Η Ελλάδα δεν έχει διαχειριστεί ποτέ στο παρελθόν τόσο πολλούς πόρους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Τομέας των Υποδομών, έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο στασιμότητας, είναι μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ανάκαμψης. Το ποσό των επιδοτήσεων που υπολογίζεται μέσω των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης να διοχετευτεί στο διάστημα 2022-2026 στον κλάδο και συγκεκριμένα σε υποδομές ενέργειας, μεταφορών και περιβάλλοντος, τομείς που αποτελούν σημαντικό τμήμα του χαρτοφυλακίου εργασιών του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανέρχεται στα €13,5 δισ. Προσθέτοντας τους πόρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σε κατασκευαστικά έργα ύψους €13,7 δισ., καταλήγουμε σε €27 δισ. διαθέσιμα για επενδύσεις στον κλάδο.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να χρηματοδοτήσουν έργα ΣΔΙΤ (κτιριακά, δρόμοι, φράγματα, διαχείριση απορριμμάτων και λοιπές υποδομές) που υπερβαίνουν τα €3,7 δισ., έργα παραχωρήσεων (όπως ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης και ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος στα οποία συμμετέχει ο Ομιλος), αλλά και έργα υποδομής μέσω της αξιοποίησης του καινοτόμου εργαλείου των προτύπων προτάσεων, προάγοντας την περιφερειακή ανάπτυξη και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.

Η δυναμική αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και το κομμάτι των ιδιωτικών έργων, καθώς τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα διαφαίνεται ότι θα γίνει πόλος έλξης επενδυτικών κεφαλαίων, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Αντιλαμβάνονται όλοι, επομένως, πόσο καίριας σημασίας είναι η διευκόλυνση ή και επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών, η γρήγορη δημοπράτηση των έργων από τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε ο τομέας των Υποδομών να μπορέσει να συνδράμει στο στοίχημα της ανάπτυξης μετά από μια μακρά πορεία απουσίας.

«Ο Ομιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη μέρα των υποδομών αλλά και της χώρας. Εχοντας πλέον καταγεγραμμένη μια πορεία σταθερής ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια και επιστροφή στην κερδοφορία μετά από 10 χρόνια, συνεχίζει τη θετική του πορεία με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, έχοντας ολοκληρώσει τις κινήσεις βελτίωσης του ισολογισμού του», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθύμιος Μπουλούτας.

Στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2023 παραμένουν η ενεργή συμμετοχή σε μεγάλα έργα, η ισχυροποίηση των κύριων τομέων δραστηριότητας, η ενίσχυση συνεργειών, η ουσιαστική προώθηση καινοτόμων πρακτικών και η συνεχής δημιουργία σταθερής και μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους,, τους εργαζομένους, καθώς και για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε