Απώλειες 50% για τη μετοχή της Amazon μέσα στο 2022

Απώλειες 50% για τη μετοχή της Amazon μέσα στο 2022

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 19:02 Δημιουργία 23/12/22, 18:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2020 «βουλιάζει» η μετοχή της Amazon στη Wall Street, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 50% μέσα στο 2022, στη χειρότερη ετήσια επίδοση των τελευταίων 20 ετών.

Το βράδυ της Πέμπτης, ενδεικτικά, η μετοχή του κολοσσού της τεχνολογίας έκλεισε στα 83,79 δολάρια, καταγράφοντας ημερήσια πτώση κατά 3,4%. Αποτέλεσμα είναι να αποτελεί μία από τις μόλις 26 εισηγμένες του S&P 500, οι οποίες βρίσκονται κάτω των πανδημικών χαμηλών.

Μέσα στο 2022, άλλωστε, η μετοχή της Amazon χάνει σχεδόν 50% -για την ακρίβεια 49,7%- ενώ την ίδια στιγμή ο S&P 500 υποχωρεί κατά 18,6% και ο Dow Jones κατά 8,2%. Πρόκειται για τη χειρότερη ετήσια πτώση από το 2000, όταν η μετοχή είχε κατρακυλήσει κατά 79,6%.

Όλες αυτές οι αρνητικές επιδόσεις συνδέονται άρρηκτα με την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε μαζικές και συντονισμένες αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού.

Παρότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, εντούτοις υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού, κάτι το οποίο επηρεάζει ιδίως τις τεχνολογικές εταιρείες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της Amazon επιβράδυνε σημαντικά μέσα στο έτος, με τη διοίκηση να προχωράει σε μείωση των λειτουργικών δαπανών και περικοπές στο εργατικό δυναμικό.

Αυτήν τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της Amazon ανέρχεται στα 855 δισ. δολάρια και είναι σχεδόν 50% χαμηλότερη σε σύγκριση με τις αρχές του έτους (1,6 τρισ. δολάρια), γεγονός το οποίο κατατάσσει την εταιρεία στην πρώτη θέση των απωλειών στη Wall Street (σε απόλυτους αριθμούς).

Επίσης, αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται και τη μείωση του «κλειστού» κλαμπ των εταιρειών με αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίου (πλέον είναι μόνο οι Apple, Microsoft και Alphabet).

Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των αναλυτών εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της μετοχής. Από τους 54 ειδικούς της FactSet, οι 49 δηλώνουν «buy», οι τέσσερις «hold» και μόλις ένας «sell». Η μέση τιμή στόχος δε, καθορίζεται στα 134 δολάρια, δηλαδή τουλάχιστον +60% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Αν σου άρεσε κάνε