Ο S&P αναβάθμισε σε ΒΒ τη MYTILINEOS και με θετικό outlook

Ο S&P αναβάθμισε σε ΒΒ τη MYTILINEOS και με θετικό outlook

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:59 Δημιουργία 20/12/22, 12:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η MYTILINEOS, καθώς ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την εταιρεία σε ΒΒ, διατηρώντας το θετικό outlook που πρακτικά σημαίνει πιθανή νέα αναβάθμιση σε 6-12 μήνες.

Στο σχετικό report του ο οίκος αξιολόγησης βασίστηκε κυρίως στον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της εταιρείας, το 2022 σε σχέση με το 2021, καθώς και στη σωστή διαχείριση των αυξημένων ταμειακών ροών για την καλύτερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS.

Η S&P επισημαίνει ότι τo θετικό outlook, συνεπεία του νέου επιπέδου κερδοφορίας και της χαμηλότερης μόχλευσης της MYTILINEOS, η οποία πλέον μετατρέπεται σε μία ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερα διαφοροποιημένη Εταιρεία, δίνει την δυνατότητα για μια ακόμη αναβάθμιση εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει το βασικό μας πλάνο (της S&P).

Η S&P εκτιμά ότι η κερδοφορία της MYTILINEOS για το 2022 θα είναι μεταξύ €750 – 800 εκάτ., ενώ το 2023 και το 2024, παρά την πιθανότητα μίας επερχόμενης Ευρωπαϊκής ύφεσης, η MYTILINEOS εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €900 εκάτ. ενώ μπορεί να αγγίξει και το €1 δισ, σε επίπεδο EBITDA.

Για τους αναλυτές της S&P, σημαντική συνεισφορά στο νέο αυτό επίπεδο κερδοφορίας του ~€1δισ. EBITDA, για τα επόμενα έτη, αναμένεται να έχουν τόσο τα ΑΠΕ (εντός και εκτός Ελλάδος) όσο και ο αναβαπτισμένος πρώην Τομέας SES.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως σε συνδυασμό με την εκτίναξη της κερδοφορίας της τα επόμενα έτη, η MYTILINEOS έχει καταφέρει να διατηρήσει έναν ιδιαίτερα ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής μόχλευσης, τον οποίο η S&P τοποθετεί συστηματικά κάτω από 2.0x, επιβεβαιώνοντάς έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δανεισμού της εταιρείας.

Όσων αφορά στη ρευστότητα της εταιρείας ο οίκος αξιολόγησης τονίζει την επάρκειά της, ενώ σχετικά με πιθανές μελλοντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης, η S&P έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας λόγω της ικανότητάς της να λαμβάνει έγκαιρα και αποδοτικά μέτρα ακόμα και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Δεν είναι το σύνηθες όταν δίνεται ένα upgrade να διατηρείται και positive outlook. Τις περισσότερες φορές μετά από μια τέτοια κίνηση το outlook γυρίζει σε stable (αυτό είναι εξίσου σημαντικό ενόψει του τι μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους).

Αν σου άρεσε κάνε