Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, στο 8,5% το επιτόκιο

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, στο 8,5% το επιτόκιο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:48 Δημιουργία 17/11/22, 14:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Aνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της Τράπεζας Πειραιώς, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 8,5%.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η τρίτης τράπεζα μετά από την Alpha Bank και τη ΕΤΕ που προχωρά σε έκδοση senior preferred ομολόγου και απευθύνεται σε στοχευμένους θεσμικούς επενδυτές με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL.

Η τράπεζα στοχεύει να αντλήσεις 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ενώ οι προσφορές ξεπερνούν ήδη τα 550 εκατ. ευρώ.

To νέο ομόλογο είναι sub-benchmark, δηλαδή θα αντληθούν κάτω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα τρία έτη, δηλαδή θα είναι τύπου 4NC3.

Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β1 από την Moody’s και Β από την S&P.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε αντλήσει 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021 με πράσινο senior preferred ομόλογο εξαετούς διάρκειας, και απόδοση στο 3,875% .

Εκτιμάται ότι η απόδοση του νέου ομολόγου θα είναι σημαντικά υψηλότερη απ’ ότι η τελευταία έκδοση εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων.

Η έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε, καθώς και την αναβάθμιση από τη Moody’s, η οποία, σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά το σημαντικό de-risking του ισολογισμού της συστημικής τράπεζας και την ισχυρή λειτουργική της κερδοφορία.

Όπως είχε γράψει η «Η», η Τράπεζα Πειραιώς αναζητούσε παράθυρο ευκαιρίας να βγει στις αγορές, ώστε να προχωρήσει σε ανάλογη έκδοση, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες η Alpha Bank προχώρησε στην έκδοση senior preferred ομολόγου με επιτόκιο 7,25% και εν μέσω αναταράξεων στις αγορές άντλησε 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΕ (SRB) έχει δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες προθεσμία μέχρι τέλος του 2023 να πετύχουν δείκτες κεφαλαίων ΜREL – δηλαδή «μαξιλάρι» ασφαλείας σε περίπτωση που χρειαστεί εξυγίανση- στο 25% - 26% των κεφαλαίων τους. Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο έχουν δύο επιπλέον χρόνια, μέχρι το τέλος του 2025, λόγω της δεκαετούς και πλέον κρίσης και της εντατικής προσπάθειας δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, έχουν τεθεί ενδιάμεσοι στόχοι από τον SRB.

Αν σου άρεσε κάνε