Ταμείο Ανάκαμψης: Οι 10 φαρμακοβιομηχανίες με τις υψηλότερες παραγωγικές και ερευνητικές επενδύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι 10 φαρμακοβιομηχανίες με τις υψηλότερες παραγωγικές και ερευνητικές επενδύσεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 17:25 Δημιουργία 31/08/22, 17:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ επενδύσεων, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κυριαρχούν στη σχετική λίστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επενδυτικά προγράμματα ύψους 441.000.000 ευρώ έως τα τέλη του 2023 «τρέχουν» φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με τη «μερίδα του λέοντος» να αντιστοιχεί στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα News4Health.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων που εντάχθηκαν στη δράση «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», από τις 53 επενδύσεων ύψους 519,28 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν το 85% , δηλαδή πάνω από τα 441 εκατ., υλοποιούνται από ελληνικές εταιρείες.

⇒Διαβάστε σχετικά: Φαρμακευτικές επενδύσεις ύψους 519,3 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023 στην Ελλάδα
Οι επενδύσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τόσο στον τομέα των υποδομών και της παραγωγής όσο και της έρευνας και ανάπτυξης. Από τα 519, 28 εκατ. ευρώ, η συνολική δημόσια δαπάνη ξεπερνά τα 246, 78 εκατ. ευρώ, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή των δικαιούχων διαμορφώνεται σε 272,5 εκατ. ευρώ.

Η δεκάδα των εταιρειών με τις υψηλότερες επενδύσεις

Κυρίαρχες στο πεδίο των επενδύσεων κεφαλαίων έως το 2023 αποδεικνύονται οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με την DEMO να κατακτά την πρώτη θέση και σε απόσταση από τις υπόλοιπες. Μάλιστα, στις 10 φαρμακευτικές εταιρίες με τις περισσότερες επενδύσεις, βάσει των δεδομένων της δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται μόλις μια πολυεθνική εταιρεία και αυτή δεν είναι άλλη από την Pfizer. Η εταιρεία έχει προχωρήσει στη δημιουργία του Digital Hub της Θεσσαλονίκης, ενός κέντρου καινοτομίας, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

-DEMO με συνολικές επενδυτικές δαπάνες στα 155,28 εκατ. ευρώ, από τις οποίες επιλέξιμες, δηλαδή αυτές που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψη, είναι 64 εκατ. ευρώ.

-ΕΛΠΕΝ με συνολικά 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων επιλέξιμη δαπάνη είναι τα 30 εκατ. ευρώ.

-Winmedica με συνολική επένδυση 38,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιλέξιμα είναι τα 19,2 εκατ. ευρώ.

-ΡΑΦΑΡΜ με συνολικές επενδυτικές δαπάνες 34,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιλέξιμές είναι σε 15,8 εκατ. ευρώ.

-BENETT με συνολική επένδυση 28,5 εκατ. ευρώ και επιλέξιμη δαπάνη που ανέρχεται λίγο πάνω από τα 17 εκατ. ευρώ.

-PFIZER με συνολική επένδυση σχεδόν 25,4 εκατ. ευρώ και επιλέξιμη δαπάνη που ανέρχεται σχεδόν στα 12,7 εκατ. ευρώ.

-UNIPHARMA - ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗ με συνολική επένδυση 20,17 εκατ. ευρώ και επιλέξιμη δαπάνη στα λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

-Medical με συνολικές επενδυτικές δαπάνες 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιλέξιμες είναι 8,4 εκατ. ευρώ.

-ΒΙΟΣΕΡ με συνολικές επενδυτικές δαπάνες 13,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιλέξιμες είναι 6,5 εκατ. ευρώ.

Η DEMO κατέθεσε στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικές επενδυτικές δαπάνες στα 155,28 εκατ. ευρώ, από τις οποίες επιλέξιμες, οι δημόσιες δαπάνες, δηλαδή αυτές που χρηματοδοτεί το Ταμείο, είναι 64 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις στην Κατασκευή Βιομηχανικού Συγκροτήματος Παραγωγής Φαρμάκων και Δραστικών υλών κατηγοριών Πενικιλλινούχων και Κυτταροστατικών, την ΒΙΕ Δραστικών Ουσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων (ΑΡΙ) και Διεργασιών Χημικής & Βιολογικής προέλευσης, καθώς και την Κατασκευή Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας για την Ε&Α και την εγκατάσταση ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής βιολογικών δραστικών φαρμακευτικών ουσιών και τελικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΛΠΕΝ, από συνολικές επενδύσεις 67 εκατ. ευρώ, έως το 2023, τα 30 εκατ. ευρώ είναι επιλέξιμη δημόσια δαπάνη. Αφορούν επενδύσεις για την ανάπτυξη per os (δια στόματος) φαρμακευτικών μορφών και διεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου, την ανάπτυξη εισπνεόμενων φαρμακευτικών μορφών και διεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου και την Κατασκευή Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Βιοτεχνολογίας, Βιοτράπεζας για δράσεις Έρευνας, Τεχνητής Νοημοσύνης & Εξατομικευμένης Ιατρικής & Eγκατάστασης ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η επένδυση 38,4 εκατ. ευρώ της Win Medica αφορά στη δημιουργία παραγωγικής μονάδας, ενώ κεφάλαια επένδυσε η εταιρεία και στην έρευνα και ανάπτυξη η εταιρεία Winmedica επενδύει 38,4 εκατ. ευρώ

Η φαρμακοβιομηχανία ΡΑΦΑΡΜ επενδύει 38,5 εκατ. ευρώ για νέες εγκαταστάσεις αλλά και παραγωγή νέων σκευασμάτων, με επιλέξιμη δαπάνη 15,8 εκατ. ευρώ.

Η φαρμακευτική εταιρεία Bennett επενδύει 28,5 εκατ. ευρώ, με πάνω από 17 εκατ. ευρώ να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο, για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε διάφορες μορφές.

Σε ό,τι αφορά τη Pfizer, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν επενδύσεις 25,388 εκατ. ευρώ για Έρευνα και Ανάπτυξη 13 νέων τεχνολογιών, εκ των οποίων επιλέγησαν 12,694 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος Unipharma – Κλέων Τσέτης επένδυσε 20,17 εκατ. ευρώ για νέα φάρμακα και για νέες βιοτεχνολογικές εφαρμογές, εκ των οποίων επιλέγονται τα 10 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Medical με επενδύσεις 14 εκατ. ευρώ για Βιομηχανική έρευνα & ανάπτυξη στερεών και υγρών φαρμακευτικών μορφών υψηλής προστιθέμενης αξίας και επιλέξιμα εξ αυτών τα 8,4 εκατ. ευρώ και η ΒΙΟΣΕΡ με συνολικές επενδυτικές δαπάνες 13,2 εκατ. ευρώ, για έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων εκ των οποίων επιλέξιμες είναι 6,5 εκατ. ευρώ.

Τη δεκάδα κλείνει η Medicair με επενδύσεις 12,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο τα 8,16 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις για την αγορά νέων κτηριακών βιομηχανικών εγκαταστάσεων για παραγωγή στείρω υγρών φαρμακευτικών προϊόντων και επέκταση του τμήματος QA/QC/RA, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη δερματολογικών φαρμακευτικών προϊόντων με τη μορφή αερολύματος-γέλης-αφρού, και πόσιμων φαρμακευτικών προϊόντων σε μονοδοσικές φύσιγγες πολυβινυλοχλωριδίου/χλωριούχου πολυβινυλιδενίου (PVC-PVDC) εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου και χρησιμοποιώντας στατιστική, αναλυτική και μεθοδολογία διαχείρισης κινδύνου, κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των φαρμάκων.

Μια ανάσα από το Top10 έφρασε η GAP με συνολικές δαπάνες 12,088 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 10 εκατομμύρια επένδυσε η ΒΟΚΑΤΕ, ενώ σχεδόν 10 εκατ. ευρώ επένδυσε η VersiField. Η ΒΙΑΝΕΞ κατέθεσε επενδυτικό πρόγραμμα 8,44 εκατ. ευρώ, η Ανφαρμ 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα επενδυτικά κεφάλαια της NovoNordisk ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ και της MSD σε 5,8 εκατ. ευρώ.

«Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας που μένει και επανεπενδύεται στην χώρα. Επιπροσθέτως, μέσω αυτών των επενδύσεων μειώνεται το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας, καθώς εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η απασχόληση με μόνιμες, εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΠΕΦ, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

«Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, η Ελλάδα θα μπορέσει να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας, ενώ θα ολοκληρωθεί η απεξάρτηση από εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ασία. Παράλληλα θα ενισχυθεί περαιτέρω η εγχώρια παραγωγή και θα αυξηθούν οι εξαγωγές προς το εξωτερικό, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε