«Σκοτάδι» και μείωση ωραρίου επιλέγουν επιχειρήσεις λιανικής

«Σκοτάδι» και μείωση ωραρίου επιλέγουν επιχειρήσεις λιανικής

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:47 Δημιουργία 10/08/22, 12:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ως «αντίδοτο» στην αύξηση των λογαριασμών ενέργειας και υπό το φόβο κατανάλωσης με δελτίο, ευρωπαϊκές εταιρίες λιανικής πώλησης σβήνουν τα φώτα και εξετάζουν την περίπτωση μικρότερου ωραρίου λειτουργίας φέτος τον χειμώνα.

Επικεφαλής ενεργειακών εταιριών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές αερίου στην περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αυστριακός βραχίονας της πολυεθνικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου SPAR Group μειώνει τις ώρες κατά τις οποίες είναι αναμένα τα φώτα σε διαφημιστικές πινακίδες στις προσόψεις των καταστημάτων και έξω από αυτά, με το μέτρο να αφορά πάνω από 1.500 καταστήματα σε όλη τη χώρα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η κίνηση θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας της εταιρίας κατά ένα εκατομμύριο κιλοβατώρες ετησίως, δήλωσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Leclerc προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής πώλησης τροφίμων στη Γαλλία μπορεί να μειώσει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματά της για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η ανταγωνιστική, γαλλική εταιρία σούπερ μάρκετ Carrefour υπέγραψε «Καταστατικό Οικο-Watt» με την εταιρία διαχείρισης του εθνικού δικτύου ενέργειας RTE, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματά της κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης.

Κάποιες εταιρίες λιανικής πώλησης, όπως οι βελγικές Colruyt και Ahold, μπορεί να μην επηρεαστούν σημαντικά από πιθανή αναταραχή και αύξηση του κόστος καθώς υπάρχουν ήδη προγράμματα βιώσιμης ενέργειας για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν σχεδιάζονται συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά η σταθερή φιλοδοξία είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο της συνολικής ενεργειακής πολιτικής», δήλωσε εκπρόσωπος της Colruyt.

Η Ahold αναζητά τρόπους να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Φρανς Μίλερ σε συνέντευξη. «Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το ωράριο λειτουργίας αλλά εξετάζουμε πολύ πιο σοβαρά τη χρήση ενέργειας», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε