Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ υψηλή παρά τα προβλήματα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ υψηλή παρά τα προβλήματα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:01 Δημιουργία 09/03/22, 13:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική πολιτική της χώρας, συζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με εκπροσώπους της ομογένειας και οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παραμονής του στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ένας από τους θεσμικούς παράγοντες με τον οποίο συναντήθηκε ήταν ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, 'Αθας Ιωάννου, με τον οποίο συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί περαιτέρω συνεργασία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον κ. Ιωάννου και γενικότερα στον σχεδιασμό του ΕΕΑ για την τόνωση του επιχειρείν στην Ελλάδα.

«Ζήτησα από τον κ. Ιωάννου να έχουμε το επόμενο διάστημα τηλεδιασκέψεις με Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες, στους οποίους θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα μας, εξηγώντας τα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου αλλά και την άποψη ότι η στρεβλή γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει πλέον εξαλειφθεί. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι, στην επίσκεψή του που θα γίνει σύντομα στην Αθήνα, θα έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς και, αφού ετοιμάσουμε το κλίμα, να γίνει μια νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τους Έλληνες επιχειρηματίες», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σχεδιάζονται δια ζώσης επαφές και στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων με επίκεντρο την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ για την προσπάθεια αυτή έγινε συζήτηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Σημειώνεται ότι, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χατζηθεοδοσίου εστίασε στην ανάγκη κινητοποίησης και προσέλκυσης του ελληνοαμερικανικού δυναμικού. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι η δύσκαμπτη γραφειοκρατία, που αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις, αποτελεί ως επί το πλείστον παρελθόν, για αυτό και πρέπει να ενημερωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος στις ΗΠΑ.

«Παρά τα δεδομένα προβλήματα της εποχής, θεωρώ ότι η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ υψηλή και δίνει ευκαιρίες για επενδύσεις σε πολλούς κλάδους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε εξηγήσεις στους Έλληνες ομογενείς που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αρχικά σε σχέση με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σε μερικούς τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ξενοδοχεία, όπου οι επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν στο 50%. Επίσης, υπάρχουν και οι ευκαιρίες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και στον πρωτογενή τομέα, όπου υπάρχει μια μεγάλη βιομηχανοποίηση που μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε πολλούς Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα μας», προσέθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος.

Στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, συζητήθηκαν τόσο θέματα της ομογένειας, όσο και η ανάγκη να προωθηθεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός.

«Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ήταν ουσιαστικά η συνέχεια μιας συνάντησης που είχαμε στην Αθήνα. Με τον Αρχιεπίσκοπο συζητήσαμε, πέρα από τα θέματα της Ομογένειας, και τους τρόπους που θα πείσουμε ομογενείς να έρθουν στη χώρα μας και άμεσα σε επίπεδο διακοπών. Είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη, αφού ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι το 27% του ΑΕΠ. Επίσης, συζητήσαμε και τρόπους ώστε η Ομογένεια να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα. Παράλληλα, επειδή αμφότεροι έχουμε ποντιακή καταγωγή, συμφωνήσαμε να πάμε μαζί τον Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Αν σου άρεσε κάνε