Ελλάκτωρ: Πώς θα διατεθούν τα κεφάλαια από την ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ

Ελλάκτωρ: Πώς θα διατεθούν τα κεφάλαια από την ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 15:14 Δημιουργία 12/11/21, 15:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ελλάκτωρ με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο γνωστοποιεί προς τους κυρίους μετόχους ότι, μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων που αποφασίσθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας της 22.04.2021 και από το Δ.Σ. της Εταιρείας στην από 07.07.2021 συνεδρίασή του (στο εξής η «Αύξηση»), η οποία: (α) πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από τις 21.07.2021 έως και τις 03.08.2021, (β) ολοκληρώθηκε με επιτυχία λόγω πλήρους κάλυψης, με την άντληση κεφαλαίων ποσού €120.528.001,80 ενώ πιστοποιήθηκε η ολοσχερής καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας την 06.08.2021, η οριστική διαμόρφωση του προορισμού των κεφαλαίων ουδόλως μεταβάλλεται και παραμένει αυτή που δημοσιεύθηκε στο εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (την 13.07.2021 και Συμπλήρωμα αυτού την 29.07.2021), στην Ενότητα 4.1.2.

Κατόπιν των ανωτέρω, γνωστοποιείται ότι ποσό €120.528.001,80 που αντλήθηκε από την Αύξηση (από κατόχους δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής), μείον ποσό €1,6 εκατ. το οποίο αφορά σε έξοδα έκδοσης όπως έχουν ενσωματωθεί χωρίς παρέκκλιση και στο Ενημερωτικό Δελτίο, θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας, όπως αναφέρεται κατωτέρω (με πλάγιους χαρακτήρες απόσπασμα από το Ε.Δ.), ενώ τα αδιάθετα κεφάλαια θα διατηρούνται, μέχρι την εκταμίευσή τους για τους κάτωθι σκοπούς, σε άμεσα ρευστοποιήσιμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου:

«Α. Ποσό περίπου €98,6 εκατ. για τη συμμετοχή της Εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της Αύξησης.

Β. Ποσό περίπου €20,3 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.

Όσον αφορά στην υπό (Α) χρήση, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, το οποίο εκτιμάται σε περίπου €98,6 εκατ., θα διατεθεί κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:

- Ποσό €50 εκατ. για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους €50 εκατ. (“Bridge Financing”), το οποίο αντλήθηκε στις 17.05.2021 για την κάλυψη βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ή και εξόδων δραστηριοτήτων του εξωτερικού.

Από το ποσό των €50 εκατ. μέχρι και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί από την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ τα €31,8 εκατ., τα οποία κατανέμονται €10,4 εκατ. προς διεθνή έργα φωτοβολταϊκών πάρκων (τα κύρια κονδύλια είναι €5,1 εκατ. Αυστραλία, €2,4 εκατ. Αγγλία και €2,4 εκατ. Βραζιλία) και €21,4 εκατ. προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.

- Το υπολειπόμενο ποσό €48,6 εκατ. σε συνδυασμό με τα €18,2 εκατ. που παραμένουν αχρησιμοποίητα από το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο θα διατεθούν ως εξής:

ποσό €34,0 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (BIOSAR AUSTRALIA PTY LTD, BIOSAR ENERGY (UK) LTD και BIOSAR BRAZIL - ENERGIA RENOVAVEL LTDA) από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών εξωτερικού (€21 εκατ. Αυστραλία, €5 εκατ. Αγγλία και €8 εκατ. Βραζιλία), και
ποσό €32,8 εκατ. για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.
Συνολικά, τα €98,6 εκατ. εσόδων της ΑΜΚ θα καλύψουν τις παρακάτω ανάγκες της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ:

ποσό €44,4 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (BIOSAR AUSTRALIA PTY LTD, BIOSAR ENERGY (UK) LTD και BIOSAR BRAZIL - ENERGIA RENOVAVEL LTDA) από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα στην Αυστραλία (€26 εκατ.), στη Βραζιλία (€11 εκατ.) & στο Ηνωμένο Βασίλειο (€7 εκατ.), και
ποσό €54,2 εκατ. για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.
Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ εκτιμάται ότι επαρκούν για την χρηματοδότηση όλων των προαναφερθεισών χρήσεων. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση μερικής κάλυψης θα τηρηθεί η ως άνω σειρά προτεραιότητας των χρήσεων. Σε περίπτωση που τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια προοριζόμενα για τη χρήση (Α) ανωτέρω δεν επαρκούν, και αφού ληφθεί υπόψη η δήλωση του μετόχου Reggeborgh Invest B.V. στην παράγραφο 4.9.1, όπου δεσμεύεται να συμμετάσχει με εξάσκηση ιδίων δικαιωμάτων και εξάσκηση τυχών αδιάθετων δικαιωμάτων μέχρι του συνολικού ποσού των € 50 εκατ. οι εναπομείνασες επενδύσεις δύνανται να χρηματοδοτηθούν μέσω ενδοομιλικής υποστήριξης, όπως αυτό επιτρέπεται από τους όρους του Ευρωπαϊκού High Yield Ομολόγου, ή/και από εύλογες προσαρμογές σε εμπορικούς όρους πληρωμής προμηθευτών.

Αν σου άρεσε κάνε