Παρευξείνια Τράπεζα: Έως τα 400 εκατ. οι εκταμιεύσεις στην Ελλάδα στα τέλη του 2021

Παρευξείνια Τράπεζα: Έως τα 400 εκατ. οι εκταμιεύσεις στην Ελλάδα στα τέλη του 2021

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:40 Δημιουργία 30/08/21, 14:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έως τα 400 εκατ. ευρώ δύναται να φθάσει στα τέλη του 2021 το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων της Παρευξείνιας Τράπεζας προς την Ελλάδα (206,6 εκατ. ευρώ το 2018), όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της διακρατικής τράπεζας, Γιάννης Σπηλιώτης.

Από το βήμα εκδήλωσης για την μακροπρόθεσμη στρατηγική της, ο επικεφαλής της τράπεζας εξήγησε ότι τα πεδία δράσης της Παρευξείνιας στην Ελλάδα αφορούν τη βιομηχανία, την ενέργεια, τις υποδομές, τα πράσινα projects, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σπηλιώτης επεσήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα εξακολουθούν να υπερβαίνουν τη συμμετοχή της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο (16,5%), σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν κυμαίνονταν σε μονοψήφιο ποσοστό (οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέφευγαν με μεγαλύτερη συχνότητα στις εμπορικές τράπεζες).

Συνολικά, στα 11 κράτη – μέλη, η Παρευξείνια Τράπεζα χρηματοδοτεί ετησίως περί τα 30 – 35 νέα projects ιδιωτών και οργανισμών, εκ των οποίων κατά μέσο όρο τρία ή τέσσερα αφορούν την Ελλάδα. Στο τέλος του Ιουλίου, το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας στην Ελλάδα περιλάμβανε συνολικά 11 έργα, ενώ πλέον, σε συνεργασία και με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Παρευξείνια εξετάζει τη διαμόρφωση προγράμματος ειδικά για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έξι ενδιαφερόμενοι για τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

Στο μεταξύ, ο κ. Σπηλιώτης γνωστοποίησε ότι υπάρχουν εξελίξεις ως προς το χρονίζον θέμα της στέγασης της Τράπεζας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, καθώς έξι σχήματα του χώρου του real estate ανταποκρίθηκαν στις 18 Αυγούστου στο κάλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού.

Ως προς τη μετεγκαστάσταση της Τράπεζας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η 13η Σεπτεμβρίου, όταν τα έξι ενδιαφερόμενα σχήματα, τα οποία ήδη επέδειξαν προτεινόμενα σημεία στη Θεσσαλονίκη, καλούνται να παραδώσουν τη συνολική τους πρόταση.

«Δεν ζητήσαμε ούτε οικόπεδο ούτε κτίριο από τους ενδιαφερόμενους. Ζητήσαμε μια λύση, είτε πρόκειται για κτίριο ήδη ολοκληρωμένο ή ημιτελές, το οποίο θα μας παραδοθεί έτοιμο, είτε πρόκειται μόνο για οικόπεδο, στο οποίο θα ανεγερθεί κτίσμα» σημείωσε ο κ.Σπηλιώτης, γνωστοποιώντας ότι δεν αποκλείεται να δοθεί κάποια παράταση στον διαγωνισμό, αν ζητηθεί από τους υποψηφίους.

Αν σου άρεσε κάνε