«Πρεμιέρα» για την ΑΜΚ της Alpha Bank

«Πρεμιέρα» για την ΑΜΚ της Alpha Bank

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 10:23 Δημιουργία 28/06/21, 10:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα η ΑΜΚ της Alpha Bank με συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την άντληση έως 800 εκατ. ευρώ.

Η ΑΜΚ διενεργείται με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης και διάθεση των νέων μετοχών, μέσω συνδυασμένης προσφοράς.

Σήμερα το πρωί ανοίγει βιβλίο προσφορών για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, μέσω της οποίας θα διατεθεί το 80% των νέων μετοχών, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα για το υπόλοιπο 20%.

Το Δ.Σ. της Alpha Services & Holdings έχει ορίσει, ως ανώτατη τιμή, το 1,2 ευρώ, στην οποία εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι μετάσχουν στη δημόσια προσφορά. Η ίδια ανώτατη τιμή ισχύει και για την ιδιωτική τοποθέτηση (σ.σ. ξένο βιβλίο). Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης συνδυασμένης προσφοράς έγκειται, όπως όλα δείχνουν, στον μη ορισμό χαμηλής τιμής και επομένως εύρους, για την ιδιωτική τοποθέτηση.

Δηλαδή, οι νυν μέτοχοι και νέοι επενδυτές μπορούν, θεωρητικά, να εγγράφονται στο βιβλίο προσφορών σε οποιαδήποτε τιμή, μεταξύ του 0,30 ευρώ (σ.σ. ονομαστική αξία) και του 1,2 ευρώ.

Στην πράξη, όμως, το «σκιώδες» βιβλίο προσφορών, που «τρέχουν» οι γενικοί συντονιστές, δημιουργεί, σύμφωνα με πηγές του σχήματος, αισιοδοξία ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί σε επίπεδα ίσα ή υψηλότερα του 1 ευρώ (περίπου 0,41 με 0,44 φορές την καθαρή ενσώματη αξία, μετά την ΑΜΚ και την εξυγίανση του ισολογισμού). Σημειώνεται ότι η τιμή διάθεσης προκύπτει από την ιδιωτική τοποθέτηση.

Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί η αναλογία του δικαιώματος προτιμησιακής μεταχείρισης κατά την κατανομή, για όσους είναι μέτοχοι της Alpha Services & Holdings στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα θα κινείται στα επίπεδα του 1 νέα μετοχή για κάθε 2 παλαιές.

Αν σου άρεσε κάνε