Μοχλός ανάπτυξης τα έργα ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας, τόνισε ο Μυτιληναίος

Μοχλός ανάπτυξης τα έργα ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας, τόνισε ο Μυτιληναίος

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δημιουργία 11/02/21, 17:16

Η ανανεώσιμη ενέργεια και οι τεχνολογίες αποθήκευσης θα αποτελέσουν τους μοχλούς της οικονομικής απόδοσης της MYTILINEOS στα επόμενα χρόνια καθώς οι εταιρείες και τα κράτη εντατικοποιούν τον ρόλο που θα διαδραματίσουν στην ενεργειακή μετάβαση.

Αυτό θα γίνει μέσω του Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ο οποίος συστάθηκε πριν από ένα χρόνο και επεκτείνεται σε διάφορες χώρες, από τη Χιλή ως την Αυστραλία, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίoς.

«Ο Τομέας RSD θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της απόδοσής μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε. «Επί του παρόντος, βλέπουμε πολύ μεγάλη επιθυμία για παρόμοια έργα σε όλο τον κόσμο».

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας έχει ως στόχο να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε 3 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Επί του παρόντος, η MYTILINEOS διαθέτει εγκατεστημένη δυναμικότητα από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και πράσινα έργα περίπου 1.4 GW. Η εταιρεία θα παρουσιάσει λεπτομέρειες στις 18 Φεβρουαρίου σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου.

Το Bloomberg προβλέπει ότι η ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 11 φορές μέχρι το 2050 και ότι οι τεχνολογίες για την αποθήκευση ενέργειας θα καθιερωθούν και θα αποτελέσουν πάγια πρακτική.

Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 1.200 GW ηλιακής ενέργειας έως το 2050, έναντι των 100 GW το 2019. Η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη οικονομικά συμφέρουσα, γεγονός που την καθιστά ελκυστική σήμερα στις περισσότερες μεγάλες αγορές χάρη στην πολιτική στήριξη και τη μείωση του κόστους. Το BloombergNEF προβλέπει ότι οι μεγαλύτερες εμπορικές αγορές ηλιακής ενέργειας θα είναι η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία και οι ΗΠΑ. Σε κατά κεφαλήν βάση, ωστόσο, η Ευρώπη και η Αυστραλία θα μπορούσαν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στις αγορές.

Οι δραστηριότητες ΑΠΕ περιλαμβάνουν και έργα τρίτων, καθώς και δικά τους. Το σύνολο των έργων που απευθύνεται σε τρίτους ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ($606 εκατομμύρια), εκ των οποίων ποσοστό άνω του 90% έχει προγραμματιστεί για ολοκλήρωση φέτος.

Τον Δεκέμβριο, η MYTILINEOS αύξησε την παραγωγική της ικανότητα στο αυστραλιανό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε 400 MW από 215 MW μετά την αγορά δύο πάρκων και η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη αγορά της στην Ισπανία. Επίσης, πρόσφατα ανατέθηκε στην εταιρεία μία σύμβαση για την ανέγερση ηλιακού πάρκου στη Χιλή. Η επιχείρηση ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύναψη μίας σειράς συμβάσεων με την ιταλική Terna SpA για ένα σύστημα ηλεκτροχημικών συσσωρευτών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Παρά τη ρευστή κατάσταση και τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με το ρυθμό του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, η εταιρεία έχει επί του παρόντος δυνατές προοπτικές για όλες τις δραστηριότητες το 2021 και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα του τελευταίου έτους», δήλωσε ο Ευ. Μυτιληναίoς.

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς τόσο στην παραγωγή όσο και στη διανομή, αλλά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο CEO, δεν είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί και φέτος η πρωτοφανής κερδοφορία του 2020. Μια νέα μονάδα ισχύος 826 MW που λειτουργεί με αέριο μπορεί να ξεκινήσει τις δοκιμές πριν το τέλος του έτους, ανέφερε το εν λόγω στέλεχος της εταιρείας.

Χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το ταμείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να υπερνικήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό θα αποτελέσει ώθηση για τις βιώσιμες δραστηριότητες μηχανικού της εταιρείας, ανέφερε το στέλεχος.

Η χρήση των πόρων θα επικεντρωθεί κατά μείζονα λόγο στην προώθηση της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης, όπως για παράδειγμα ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης στις 4 Φεβρουαρίου. Ανέφερε ότι περισσότερα από 3 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Αν σου άρεσε κάνε