Ανατιμήθηκαν τα άλευρα πάνω από 10% αλλά ... μειώθηκαν οι πωλήσεις των αρτοποιείων

Ανατιμήθηκαν τα άλευρα πάνω από 10% αλλά ... μειώθηκαν οι πωλήσεις των αρτοποιείων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 08:27 Δημιουργία 04/02/21, 08:00
Αρθρογράφος: Δημήτρης Καλόγερος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

Μείωση της κατανάλωσης και ... ανατιμήσεις των αλεύρων από μαλακό σιτάρι παρατηρήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, γεγονός που οδήγησε στην πτώση της κατανάλωσης.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στο Xrimaonline.gr έγκυρες πηγές της αγοράς, οι ανατιμήσεις ήταν περίπου επιβεβλημένες, δεδομένου ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξήθηκαν και μάλιστα σημαντικά οι χρηματιστηριακές τιμές του μαλακού σιταριού, η αλευροβιομηχανία ήταν αδύνατο να απορροφήσει το κόστος της αύξησης κι ως εκ τούτου ένα μέρος του το μετακύλησε στα αρτοποιεία.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο τονίζουν χαρακτηριστικά και με έκπληξη πως στη διάρκεια του περασμένου Ιανουαρίου οι πωλήσεις αλεύρων μειώθηκαν. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι αναφορικά με την βιοτεχνική αρτοποιία μειώθηκε η κατανάλωση του ψωμιού. Δεν είναι σαφές ακόμη αν αυτή η τάση επικρατήσει και στους επόμενους μήνες, αν και όλοι, βιομήχανοι και λιανέμποροι τροφίμων, θεωρούν ότι τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο «θα είναι ζόρικο», αλλά και γενικότερα εκτιμούν ότι το 2021 μοιάζει με «μαύρο κουτί».

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η χρηματιστηριακή τιμή του μαλακού σιταριού από 190 ευρώ το τόνο που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει διαμορφωθεί σήμερα περί τα 230 ευρώ, ενώ ενδιάμεσα πήγε ακόμη και 240 ευρώ τον τόνο. Πέραν του «χρηματιστηριακού οίστρου» - που επικρατεί έτσι κι αλλιώς τουλάχιστον στο τελευταίο εξάμηνο - η βασική αιτία είναι το γεγονός πως η Ρωσία που είναι από τους μεγάλους εξαγωγείς μαλακού σιταριού περιόρισε σημαντικά τις εξαγωγές της στη διεθνή αγορά.

Οι αλευροβιομηχανίες δεν έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος αγοράς, παρά το γεγονός ότι όπως καλός γνώστης του κλάδου, όλα τα κανάλια διάθεσης των αλεύρων – βιομηχανία, σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία – στη διάρκεια του φετινού Ιανουαρίου εμφανίζουν πτώση παραγγελιών. Σύμφωνα με πληροφορίες μειώθηκαν από 8% ως 10%. Βέβαια δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για πρόδρομο φαινόμενο – που παρατηρήθηκε στα δύσκολα χρόνια της μεγάλης ύφεσης – μεγαλύτερης φτωχοποίησης ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας ή για μία συγκυριακή εκδήλωση της αγοράς. Πάντως λιανέμποροι και βιομήχανοι φέτος φοβούνται ότι το μέγεθος της ανεργίας – όταν αρθεί η καραντίνα – θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα πλήξει ευθέως την κατανάλωση.

Ο ίδιος παράγων συμπληρώνει ότι το βασικό στην προκειμένη περίπτωση είναι η επιβίωση του των επιχειρήσεων με οποιοδήποτε τρόπο - «δεν έχουμε την δυνατότητα να γυρίσουμε σε ζημιές». Ωστόσο όμως την επιβάρυνση δεν θα την υποστούν όλοι οι πελάτες της αλευροβιομηχανίας - «στην βιομηχανία πουλάμε με κλεισμένες τιμές, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την τιμή και έτσι αυξήθηκαν οι τιμές μόνο στη βιοτεχνική αρτοποιία». Το ύψος της ανατίμησης είναι πάνω από 10%.

Εν τω μεταξύ στη διάρκεια του 2020 παρατηρήθηκε μείωση κατά περίπου 15% στις πωλήσεις των αρτοποιείων, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση του τουρισμού, στο κλείσιμο της εστίασης, στον περιορισμό των κοινωνικών εκδηλώσεων και φυσικά «τα νοικοκυριά δεν πετάνε καθόλου ψωμί πλέον».

Από την άλλη πλευρά αυξήθηκαν κατά 40% οι πωλήσεις των αλεύρων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μόνο που οι πωλήσεις από τα σούπερ μάρκετ αντιστοιχούν μόνο στο 15% στο σύνολο των συνολικών πωλήσεων των αλευροβιομηχανιών – αύξηση αυτή προσέφερε 6% αύξηση στις συνολικές πωλήσεις. Επίσης αύξηση παρουσίασαν και οι πωλήσεις προς την βιομηχανία τροφίμων.

Αν σου άρεσε κάνε