Οριακή μείωση εσόδων για τον ΟΤΕ στο γ' τρίμηνο του 2020

Οριακή μείωση εσόδων για τον ΟΤΕ στο γ' τρίμηνο του 2020

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δημιουργία 12/11/20, 14:21


Μείωση εσόδων κατά μόλις 0,8%, σε 1.003,6 εκατ. ευρώ παρά την επίδραση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το γ´ τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) αυξήθηκε κατά 0,9% σε 376,1 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να σημειώνει ακόμα ένα τρίμηνο βελτίωσης, στα 37,5%. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν το γ' τρίμηνο σε 148,8 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατέγραψε στο τρίμηνο προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις (AL) 129,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 120,9 εκατ. ευρώ πέρσι. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 1.031,7 εκατ., ευρώ μειωμένος κατά 12,7% σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Η εταιρεία διατηρεί το στόχο για ελεύθερες ταμειακές ροές στα 350 εκατ.ευρώ το 2020, ενώ η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ.ευρώ σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1%, στα 763,0 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του αντικτύπου του COVID-19 στις υπηρεσίες roaming. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) σημείωσε μείωση 3,3%, σε 325,8 εκατ. ευρώ με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να διαμορφώνεται σε 42,7%. Ο ΟΤΕ σημείωσε ακόμα ένα τρίμηνο με θετικές νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, στις 24 χιλιάδες. Στο τέλος του τριμήνου, οι υπηρεσίες οπτικών ινών είχαν υιοθετηθεί από 886 χιλιάδες συνδρομητές (+27,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν), χάρη στη συνεχή αναβάθμιση των ταχυτήτων του δικτύου. Η διείσδυση των οπτικών ινών ανέρχεται πλέον στο 42% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής. To ποσοστό των πελατών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 12%, καθώς οι πελάτες υιοθετούν πλέον υπηρεσίες FTTH ή Vectoring.

Ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης το τρίμηνο ήταν 563 χιλιάδες, ενισχυμένος κατά 2,6% σε ετήσια βάση.

Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 8,1% στο τρίμηνο, αντανακλώντας τη σημαντική μείωση στα έσοδα από εισερχόμενη και εξερχόμενη περιαγωγή. Η κίνηση δεδομένων ήταν αυξημένη πάνω από 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η μέση μηνιαία χρήση έφτασε τα 4,4 GB ανά συνδρομητή, μια αύξηση 45% σε σχέση με πέρσι.

Στη Ρουμανία, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) ενισχύθηκε κατά 40,5%, στα 50,3 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) ανήλθε σε 20,6%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε ότι "το γ' τρίμηνο του έτους ενισχύσαμε σημαντικά τις επιδόσεις μας σε όλες τις βασικές γραμμές εσόδων, με εξαίρεση την κινητή στην Ελλάδα, η οποία επηρεάστηκε από την χαμηλή προσέλευση τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο. Για μια ακόμα φορά, η ισχυρή επίδοση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τα έργα ICT συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των εσόδων μας. Η κερδοφορία μας αποδείχθηκε, επίσης, ανθεκτική, τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εννεάμηνο" και ευχαρίστησε " κάθε μέλος της οικογένειας του Ομίλου ΟΤΕ για τα επιτεύγματα αυτά" .

Τέλος, ο κ. Τσαμάζ σε ό,τι αφορά την πώληση του ποσοστού που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania (σταθερή) έκανε λόγο για μια στρατηγική απόφαση με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Και κατέληξε "ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του ΟΤΕ προχωρά σύμφωνα με το πλάνο μας. Από τις αρχές του επόμενου έτους, όλο το frontline θα εξυπηρετεί τον πελάτη από τρεις ανεξάρτητες 100% θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ. Στόχος μας είναι να μετασχηματιστούμε σε ένα σύγχρονο, εξαιρετικά ευέλικτο οργανισμό, ενισχύοντας την ανταγωνιστική μας θέση, το οικονομικό προφίλ και τις προοπτικές μας. Σε αυτό θα συμβάλλουν και τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης αυτού του έτους. Παρότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να δημιουργήσει νέες προκλήσεις, ο Όμιλος ΟΤΕ μπορεί και θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες, την κοινωνία και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.»

Αν σου άρεσε κάνε