ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η μητέρα των μαχών για τον leader στη λιανική φυσικού αερίου

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η μητέρα των μαχών για τον leader στη λιανική φυσικού αερίου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 09:20 Δημιουργία 17/06/20, 09:10

Θέσεις μάχης για την κατάκτηση της πρωτιάς στη λιανική φυσικού αερίου έχουν λάβει οι έξι κορυφαίοι Έλληνες «παίκτες» στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πρόκειται για το τελευταίο κρατικό μονοπώλιο και αναμένεται να αναδειχτεί ο leader στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ και Edison, το σχήμα Motor Oil – ΔΕΗ και ο όμιλος Κοπελούζου διεκδικούν με σθένος τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία με πωλήσεις της τάξης των 950 εκατ.ευρώ, γίνεται το… μήλον της έριδος.

Εκτός της Mytilineos, η οποία ήδη έχει ηγετικό μερίδιο 45% στις εισαγωγές αερίου έναντι 30% της ΔΕΠΑ και 49% στο LNG, οι υπόλοιποι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι αποσκοπούν στους τζίρους της χονδρεμπορίας της δημόσιας επιχείρησης.

Η απολιγνιτοποίηση θα δώσει μεγάλο χώρο στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ οι νέοι αγωγοί TAP και IGB, το FSRU Αλεξανδρούπολης και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Ν. Καβάλας θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές με ανταγωνιστικό κόστος καύσιμο.

Σημειώνεται ότι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν μεταφερθεί τα δικαιώματα στον IGB αλλά και το μερίδιο στο FSRU, οπότε ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει απευθείας πρόσβαση στις νέες προμήθειες.

Επιπλέον, οι συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τη Gazprom και τη Sonatrach αποτελούν ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και στους δύο ξένους «μνηστήρες», που πέρασαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Shell, η οποία είχε πριν τη διάσπαση της ΔΕΠΑ τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών και το μάνατζμεντ στις θυγατρικές της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής.

Η δεύτερη ξένη εταιρεία είναι η MET Group με έδρα την Ελβετία και ισχυρή παρουσία σε αγορές λιανικής της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Αν σου άρεσε κάνε