Μέσα στο α' τρίμηνο του 2020 η τιτλοποίηση 7,5 δισ. ευρώ από την Eurobank

Μέσα στο α' τρίμηνο του 2020 η τιτλοποίηση 7,5 δισ. ευρώ από την Eurobank

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δημιουργία 21/11/19, 19:59

Λεπτομέρειες για το «ξεφόρτωμα» δανείων 7,5 δισ. ευρώ της Eurobank μέσω τιτλοποίησης έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης η διοίκηση της τράπεζας, σε τηλεδιάσκεψη των θεσμικών επενδυτών μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου της τράπεζας.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα λάβει χώρα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Το Project Cairo θα ολοκληρωθεί με την έκδοση τριών ομολόγων. Σύμφωνα με την τράπεζα, για να μπορέσει να συμμετάσχει στο APS θα πρέπει να πωληθεί το 51% των junior τίτλων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το 51% θα πωληθεί σε επενδυτές και το 49% θα μοιραστεί στους μετόχους.

Οι mezzanine τίτλοι θα είναι ύψους 1,2-1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα διανεμηθεί το 80% στους μετόχους και το 20% θα πωληθεί στον προτιμητέο επενδυτή για το Cairo. Οι senior τίτλοι θα είναι ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Η επίπτωση στα κεφάλαια

Όπως είπε η διοίκηση της τράπεζας, όλη η κεφαλαιακή επίπτωση από το project cairo είχε υπολογιστεί στο 1,2-1,4 δισ. ευρώ.

Με βάση τα όσα προβλέπει ο «Ηρακλής», θα υπάρξει μια αύξηση της κεφαλαιακής επίπτωσης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, λόγω της εγγύησης του δημοσίου, θα υπάρξει μείωση του κόστους ρίσκου, με αποτέλεσμα η συναλλαγή του CAIRO να μην προκαλεί κεφαλαιακή επίπτωση στην τράπεζα.

Προς το τέλος του έτους και αφού ψηφιστεί το σχέδιο Ηρακλής η τράπεζα θα υπογράψει με τον προτιμητέο επενδυτή.

Για την προμήθεια που θα πληρώνει το SPV στο Δημόσιο στο μεγαλύτερο μέρος της τιτλοποίησης της Eurobank, θα βασιστεί στα ελληνικά CDS και σύμφωνα με τη διοίκηση είναι περίπου στο 2% ετησίως.

Τα επόμενα βήματα

Ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σταθερή, βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης ενώ ανακάμπτουν ταχύτερα των εκτιμήσεων οι τιμές των ακινήτων.

«Υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η χώρα ανακάμπτει και είμαστε αισιόδοξοι ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση για να εισέλθει σε νέα αναπτυξιακή τροχιά», σημείωσε και εκτίμησε ότι η τράπεζα θα εμφανίσει απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) κοντά στο 10% του χρόνου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου, έδωσε έμφαση στη μείωση των NPEs κατά 2,8 δισ. στο εννεάμηνο, με τον συνολικό κεφαλαιακό δείκτη της τράπεζας να διαμορφώνεται στο 18,6%, ο υψηλότερος στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι η ζήτηση για δάνεια είναι ισχυρότερη εκτός Ελλάδας, ενώ και οι καταθέσεις εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 2,4 δισ. εντός της χώρας και κατά 4,8 δισ. συνολικά για τον όμιλο.

Τα καθαρά κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 139 εκατ. στο εννεάμηνο.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί και το 2020 η μείωση προσωπικού και καταστημάτων, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται μείωση 1% στις λειτουργικές δαπάνες κυρίως λόγω μείωσης του κόστους προσωπικού κατά 5%. Όπως ανέφερε, αναμένεται νέα εθελούσια έξοδος από το νέο έτος, που θα στοχεύει στην απομάκρυνση 150 – 400 υπαλλήλων.

Αν σου άρεσε κάνε