Το χαρτοφυλάκιο των 10 υποψηφίων για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

Το χαρτοφυλάκιο των 10 υποψηφίων για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δημιουργία 29/10/19, 20:42

Με βαρύ «οπλοστάσιο» θα δοθεί η «μάχη» για την απόκτηση του 30% «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» (ΔΑΑ), όπως προκύπτει από το προφίλ των 10 εταιριών που πέρασαν την πρώτη φάση του σχετικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Πιο αναλυτικά, το προφίλ των εν λόγω «μνηστήρων» (με αλφαβητική σειρά) έχει ως εξής:

  • ADP Groupe: Πρώην Aéroports de Paris ή ADP, διεθνής αερομεταφορέας με έδρα το Παρίσι. Κατέχει και διαχειρίζεται τα διεθνή αεροδρόμια του Παρισιού Charles de Gaulle Airport, το αεροδρόμιο Orly και το αεροδρόμιο Le Bourget, τα οποία συγκεντρώνονται υπό το σήμα Paris Aéroport από το 2016.
  • APG Asset Management: Από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων στις Κάτω Χώρες και στην Ευρώπη. Εξυπηρετεί 8 συνταξιοδοτικά ταμεία και παρέχει σύνταξη για μία στις πέντε οικογένειες στις Κάτω Χώρες (πάνω από 4,5 εκατομμύρια συμμετέχοντες). Είναι ενεργός επενδυτής υποδομών από το 2004 και διαχειρίζεται πάνω από 30 άμεσες συμμετοχές σε εταιρείες χαρτοφυλακίου στους τομείς της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών μεταφορών. Το 2019, μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την APG, την QIC και την Swiss Life απέκτησε μερίδιο 36% στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η APG & QIC κατέχει το 16,8% η κάθε μία, ενώ η Swiss Life κατέχει 2,4%.
  • Avialliance GMBh: Εταιρεία διαχείρισης αερολιμένων με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Ιδρύθηκε το 1997 ως Hochtief AirPort, θυγατρική του διεθνούς προμηθευτή κατασκευαστικών υπηρεσιών Hochtief. Ελέγχει σήμερα το 40% του AIA, ενώ κατέχει μερίδιο 55% στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, 30% στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, 49% στο αεροδρόμιο του Αμβούργου και 40% στο αεροδρόμιο του San Juan.
  • Ferrovial International SE: Πρώην Grupo Ferrovial, ισπανική πολυεθνική εταιρεία που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση της υποδομής μεταφορών και των αστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία κι αποτελεί μέρος του δείκτη χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης IBEX 35.
  • First State Investments: Διεθνής εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επικεντρωμένη στην παροχή υψηλής ποιότητας, μακροπρόθεσμων επενδυτικών δυνατοτήτων στους πελάτες της. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Αυστραλία το 1988. Η First State ανήκε Commonwealth Bank of Australia μέχρι τις 2 Αυγούστου 2019, όταν αποκτήθηκε από την Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc.
  • Global Infrastructure Partners: Ανεξάρτητος διαχειριστής υποδομών. Έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, με γραφεία στο Λονδίνο, το Μουμπάι και το Σίδνεϊ και οι επενδύσεις της κατευθύνονται σε υποδομές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των υδάτων/αποβλήτων. Κοινοπραξία υπό το GIP έχει αποκτήσει το Gatwick το 2009 και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου το 2012, ενώ στο παρελθόν το GIP είχε επενδύσει στο London City Airport.
  • Vinci Airports: Με την εταιρική μορφή VINCI, είναι γαλλική εταιρεία παραχωρήσεων και κατασκευών που ιδρύθηκε το 1899 ως Société Générale d'Enterprises. Η έδρα της βρίσκεται στο Rueil-Malmaison, στα δυτικά προάστια του Παρισιού. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Euronext στο Παρίσι και μέλος του δείκτη Euro Stoxx 50.
  • Κοινοπραξία εταιρειών Ardian Infrastructure Fund S.C.A, Sicar και Ardian Infrastructure Fund V B S.C.S. Sicav - Raif: Πρώην AXA Private Equity, ανεξάρτητη εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα τη Γαλλία, που ιδρύθηκε και διαχειρίζεται ο Dominique Senequier. Από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με έδρα στην Ευρώπη.
  • Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS: Διεθνής επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται πολλαπλές εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών μετοχών, της ενέργειας, των υποδομών, των ακινήτων και των πιστώσεων κ.ά. Η KKR ιδρύθηκε το 1976 από τον Henry Kravis και τον George Roberts. Η EGIS είναι ένας σημαντικός διεθνής όμιλος στον τομέα των κατασκευών. Η Egis έχει μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τύπους εταιρικών σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ κλπ) ως εταίρος μετοχικού κεφαλαίου πέραν του ρόλου της ως φορέα εκμετάλλευσης. Λειτουργεί 17 αεροδρόμια σε 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου στην Κύπρο, όπου κατέχει μετοχικό κεφάλαιο 20%. Η Egis ανήκει κατά 75% στο Caisse des Dépôts.
  • Κοινοπραξία εταιρειών Meif 6 Attic Investment, Raffles Infra Holding και Chengdong Investment Coproration: Η Macquarie είναι ένας παγκόσμιος όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δραστηριοποιείται σε 30 αγορές που παρέχουν διαχείριση κεφαλαίων, χρηματοδοτική μίσθωση και χρηματοδότηση ενεργητικού, λιανική τραπεζική και διαχείριση πλούτου, πρόσβαση στην αγορά, εμπορία εμπορευμάτων, επενδυτική τραπεζική κλπ. Έχει επενδύσει στα αεροδρόμια της AGS, των Βρυξελλών, του Σίδνεϊ κλπ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποδομής Macquarie (MEIF) είναι ένα ταμείο επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2004 για επενδύσεις σε υποδομές και συναφείς επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ.
Αν σου άρεσε κάνε