«Ναι» στο σχέδιο συγχώνευσης Eurobank-Grivalia - Οι στόχοι

«Ναι» στο σχέδιο συγχώνευσης Eurobank-Grivalia - Οι στόχοι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:57 Δημιουργία 05/04/19, 14:52

Το «πράσινο φως» στο σχέδιο της συγχώνευσης της Grivalia ενέκριναν την Παρασκευή οι μέτοχοι της Grivalia και της Eurobank.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες.

«Μέσα στη διετία 2017-18, καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη NPE κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες και τώρα βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς. Πρέπει, όμως, να βιαστούμε με διάφορες πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή τραπεζική κανονικότητα», είπε ο ίδιος.

Ειδικότερα, το σχέδιο της Eurobank έχει κεντρικό σημείο τη συγχώνευση της Grivalia και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 210 μονάδες βάσης με τον pro forma δείκτη συνολικών κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 18,7%, όντας ο υψηλότερος στην ελληνική αγορά, επιτρέποντας την ταχεία αποκλιμάκωση των NPLs και τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας εντός και εκτός Ελλάδος.

β) την επιτάχυνση μείωσης των NPLs, με προοπτική ο δείκτης NPE, από το 37% να υποχωρήσει στο 16% στο τέλος του 2019 (αυτό συνεπάγεται μείωση των NPEs κατά 10 δισ. ευρώ φέτος) και να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8,8% το 2021, πράγμα που θα σημαίνει επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα.

γ) τον εταιρικό μετασχηματισμό της τράπεζας, ο οποίος θα μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς ενεργοποίηση των DTCs

Αν σου άρεσε κάνε