Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του προϋπολογισμού

Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του προϋπολογισμού

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:05 Δημιουργία 18/12/18, 14:59

Κλειστό θα παραμείνει το κέντρο της Αθήνας για το απόγευμα της Τρίτης, με το ΠΑΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να έχουν καλέσει σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά του προϋπολογισμού του 2019 που ψηφίζεται αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Μετώπου, «ο δήθεν μεταμνημονιακός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες, εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και προσθέτει νέα».

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ «τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει κύμα φοροεπιδρομής προς τον εργαζόμενο λαό χτυπώντας ακόμα παραπάνω το λαϊκό εισόδημα, ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον καρατόμηση κοινωνικών κονδυλίων, νέα επίθεση στην υγεία και την ασφάλιση. Καλούν τον κόσμο να κάνει πέρα τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να διεκδικήσει την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων».

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα είναι προγραμματισμένο για τις 18:30 στην Ομόνοια.

ΑΔΕΥ και ΠΟΕΔΗΝ

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 18:30 στην Πλατεία Κοραή, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, παρά το ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, είναι εμφανές ότι υπάρχει μείωση των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία.

«Η κυβέρνηση εδώ και καιρό αξιοποιεί το σχέδιο του προϋπολογισμού ως μοχλό εξωραϊσμού της πολιτικής της και δημιουργίας προσδοκιών ότι μπαίνουμε στον δρόμο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια. Έρχεται όμως η πραγματικότητα να διαψεύσει την κυβερνητική προπαγάνδα» καθώς «το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ, οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία διατηρούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα 3.824 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για την Παιδεία, εμφανίζονται ακόμα περισσότερο μειωμένες, τόσο ως ποσοστό στο ΑΕΠ όσο και σε απόλυτους αριθμούς».

Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 18:30 και πορεία προς τη Βουλή έχει προγραμματίσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως τονίζουν, «οι δαπάνες έχουν φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2016 διατέθηκαν 6.196.284,42 ευρώ, το 2017 διατέθηκαν 4.340.394,927, το 2018 διατέθηκαν 3.724.540 ευρώ και το 2019 θα διατεθούν 3.824.312 ευρώ». Επισημαίνουν πως για άλλη μια χρονιά δεν προβλέπονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία και φυσικά «ούτε διαφοροποίηση των πενιχρών μισθών μας».

Αν σου άρεσε κάνε