Προκλητικότατη η Τουρκία για τις έρευνες του Barbaros στη ανατολική Μεσόγειο

Προκλητικότατη η Τουρκία για τις έρευνες του Barbaros στη ανατολική Μεσόγειο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:57 Δημιουργία 18/10/18, 17:44

Συνέχεια στην κλιμάκωση της επικίνδυνης ρητορικής που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα για τις διεκδικήσεις της στο χώρο του Αιγαίου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ δίνει η Τουρκία σήμερα σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX που εξεδόθη την περασμένη Τρίτη και τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου Barbaros.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται πως το Barbaros σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ακόμα, από το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζουν ότι «η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση της Αθήνας, επί της οποίας ήρθε η παραπάνω τουρκική απάντηση, επισημαίνονταν μεταξύ άλλων πως «η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών» ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Αυτή την ώρα το Barbaros βρίσκεται στα όρια των «οικοπέδων» 4 και 5 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής, σε μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, ενόψει της έναρξης των ερευνών από την ExxonMobil στο «οικόπεδο 10» και των διαπραγματεύσεων για το «οικόπεδο 7», από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε απόσταση 3-4 ναυτικών μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΝ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη.

Τουρκικά ΜΜΕ: Βλέπουν θερμό επεισόδιο

Για επεισόδιο ανάμεσα στο «Μπαρμπαρός» και την ελληνική φρεγάτα κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως επισημαίνουν, γίνεται λόγος για «παρενόχληση» από πλευράς του ελληνικού πλοίου, ισχυριζόμενες ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Αν σου άρεσε κάνε