Καλογήρου: Έλεγχος σε όλες τις αποφυλακίσεις για λόγους υγείας

Καλογήρου: Έλεγχος σε όλες τις αποφυλακίσεις για λόγους υγείας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:45 Δημιουργία 09/10/18, 15:39

Στον επανέλεγχο όλων των περιπτώσεων όπου υπήρξε αποφυλάκιση για λόγους υγείας από το 2015 μέχρι και σήμερα θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου από τη Βουλή.

Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης, ο κ. Καλογήρου ανέφερε πως ο έλεγχος θα γίνει από τα υπουργείο Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν «κρούσματα» πλαστών δικαιολογητικών, οπότε και θα παύει να ισχύει η απόφαση για την αποφυλάκιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό προτεραιότητα είναι να έχουμε νέο Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με εξορθολογισμό αδικημάτων και ποινών. Έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας με τροπολογία του υπουργείου παρατείνεται η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου, με βελτίωση κάποιων διατάξεων. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σημείωσε πως «οι αποσυμφορητικές διατάξεις είναι αναγκαίες» και πρόσθεσε πως από τον Αύγουστο που εξέπνευσε η ισχύς της προηγούμενης διάταξης υπάρχουν 1.000 παραπάνω κρατούμενοι.

Παράλληλα παρουσίασε στοιχεία για να δείξει πως τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει αύξηση στην εγκληματικότητα. Για παράδειγμα ανέφερε πως οι ανθρωποκτονίες από 175 το 2010 ήταν 78 το 2010, ενώ οι ληστείες ήταν 6097 το 2010, πήγαν στις 3800 το 2014 και ήταν 4.200 το 2017.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «το επιχείρημα ότι ο νόμος αυτός αύξησε την εγκληματικότητα δεν στέκει». Χαρακτηριστικά σημείωσε “είχαμε πολλές καταδίκες στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας των συνθηκών κράτησης. Αυτό όμως θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που θα μνημονεύαμε σε μία συζήτηση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών».

Αν σου άρεσε κάνε