Ο «Ξενοφών» κρατάει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια και κλειστά σχολεία

Ο «Ξενοφών» κρατάει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια και κλειστά σχολεία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:45 Δημιουργία 26/09/18, 08:36

Πολλά προβλήματα δημιουργεί η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει από το βράδυ ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, δεμένα μένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας και στον Αργοσαρωνικό.

Δεμένα τα πλοία και από το λιμάνι του Βόλου με προορισμό τις Σποράδες, ενώ δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από Καβάλα για Πρίνο και Θάσο.

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο «έδεσαν» στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο της γραμμής με αποτέλεσμα να ανασταλεί, μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, το πρόγραμμα απεγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας.

Κλειστά τα σχολεία σε Άνδρο, Τήνο και Μύκονο
Την αναστολή λειτουργίας για σήμερα, όλων των σχολικών μονάδων της Μυκόνου, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και συγκεκριμένα των θυελλωδών ανέμων (9 και βαθμιαία 10 μποφόρ) που προβλέπεται να επικρατήσουν στο νησί αποφάσισε ο δήμος Μυκόνου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Άνδρου, σύμφωνα με την οποία οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά τις επόμενες δύο ημέρες, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2018. Η απόφαση ελήφθη μετά την έκδοση δελτίου έκτακτων καιρικών φαινομένων και κατόπιν του έκτακτου Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, που πραγματοποιήθηκε χθες, 24 Σεπτεμβρίου 2018.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τήνου έχοντας υπόψη τις αρμόδιες διατάξεις αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας για μία ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προβλήματα και στην Αττική
Οι δυνατοί άνεμοι «χτύπησαν» και την Αττική, με την Πυροσβεστική να δέχεται τουλάχιστον 30 κλήσεις για πτώσεις δέντρων.

Ένα από αυτά μάλιστα έπεσε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, δημιουργώντας για λίγη ώρα μποτιλιάρισμα, καθώς έκλεισε αναγκαστικά το ρεύμα της καθόδου ώστε να απομακρυνθεί από άντρες της Πυροσβεστικής.

Εν τω μεταξύ, επιτυχής επιχείρηση διάσωσης εννέα αλλοδαπών που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή του Αγ. Γεωργίου Σαρωνικού Κόλπου, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα το λιμενικό σώμα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ.

Αν σου άρεσε κάνε