Έως 120 χλμ οι ριπές ανέμων τη Δευτέρα στην Αττική

Έως 120 χλμ οι ριπές ανέμων τη Δευτέρα στην Αττική

ΕΛΛΑΔΑ UPD 20:37 Δημιουργία 24/07/18, 20:33

Ριπές ανέμου που έφτασαν έως και τα 100-120 χλμ ανά ώρα σε αρκετές περιοχές της Αττικής κατέγραψε σε πραγματικό χρόνο χθες τo Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), μέσω της υπηρεσίας του meteo.gr, με τη χρήση του δικτύου 48 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί εντός του Λεκανοπεδίου.

Όπως ενημερώνει το ΕΑΑ, για μεγάλο χρονικό διάστημα τη Δευτέρα, από τις 12 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ, σε Αττική κι ανατολική Στερεά έπνεαν θυελλώδεις δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι.

Οι δυτικοί άνεμοι δρουν ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής κι έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας (καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 37-38°C σε πολλούς σταθμούς ανατολικά) και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ταχύτατης εξάπλωσης πυρκαγιών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στους μετεωρολογικούς σταθμούς του σε Ισθμό, Αγ. Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Άνω Λιόσια και Νέο Κόσμο οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία, οπότε λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί.

Από την πρώτη εμφάνιση της πυρκαγιάς στην Κινέτα, το ΕΑΑ εφάρμοσε το πιλοτικό πρόγραμμα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE, το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο σύστημα που αναπτύσσεται στο ΕΑΑ/meteo.gr, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το WRF-SFIRE παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας υπερυψηλής ανάλυσης προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου, της ταχύτητας εξάπλωσης, της έντασης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με λεπτομερές χρονικό βήμα 15 min. Η εφαρμογή του WRF-SFIRE είναι δυνατή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα 24ώρης πρόγνωσης εξάπλωσης μέσα σε περίπου μία ώρα από την ενεργοποίηση του συστήματος και πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για χρήση μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίησή του (το προσεχές εξάμηνο).

Σε video παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για τη μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας, στη δυτική Αττική.

Τέλος, το ΕΑΑ παρέχει και υπηρεσία ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών «FireHub» του Κέντρου Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND για τη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών. Το κέντρο BEYOND ανίχνευσε αμέσως την πυρκαγιά στην Κινέτα, αλλά και αυτές που ξεκίνησαν από το Νταού Πεντέλης και παρακολούθησε την εξέλιξή τους, με χρονικό βήμα 5 λεπτών της ώρας και με 500μ. χωρική ανάλυση. Στο πλαίσιο της υπηρεσίας «FireHub», υπάρχει συνεργασία του ΕΑΑ με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, αλλά επιπλέον παρέχεται και ελεύθερη πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας http://195.251.203.238/seviri/

Η ίδια υπηρεσία παρέχει με ελεύθερη πρόσβαση τη χωρική και χρονική διασπορά του καπνού των φονικών πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα (απεικόνιση ανά 15 λεπτά της ώρας από χθες το πρωί έως σήμερα το πρωί).

Η υπηρεσία «FireHub» του κέντρου BEYOND παρακολουθεί όλα τα πύρινα μέτωπα και θα δημοσιεύσει άμεσα την πρώτη εκτίμηση της καμμένης έκτασης και των καταστροφών ανά χρήση γης, με τις πρώτες καθαρές εικόνες που θα ληφθούν από δορυφόρους στις κεραίες του ΕΑΑ, αλλά και με την επιτόπια καταγραφή μέσω των ειδικών drones που διαθέτει.

Αν σου άρεσε κάνε