Ανείπωτη τραγωδία στις φλόγες

Ανείπωτη τραγωδία στις φλόγες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:16 Δημιουργία 24/07/18, 11:18

Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη βρίσκεται από χθες η Ελλάδα, που θρηνεί για τις δεκάδες ζωές που χάθηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Κυβέρνηση και Πυροσβεστική έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς φωτιές μαίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας, η στιγμή που η Ανατολική Αττική εμφανίζει εικόνα καμένης γης, ενώ οι περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων από τις πληγείσες περιοχές συγκλονίζουν.

Οι φλόγες «κατασπάραξαν» ανθρώπινες ζωές, οικισμούς, σπίτια, στρέμματα, αυτοκίνητα. Όσο περνούν οι ώρες, εντείνονται οι ανησυχίες για τον εντοπισμό και νέων σωρών, ενώ η περιγραφή από το επίμαχο σημείο στην Αργυρή Ακτή, όπου βρέθηκαν γυναίκες αγκαλιά με τα παιδιά τους, που έχασαν τη ζωή τους, καθώς μάταια προσπάθησαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα, είναι σοκαριστική.

Κατά την επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με σημαντική καθυστέρηση, ο Δημήτρης Τζανακόοπουλος δήλωσε εξαρχής πως η κατάσταση είναι ακόμη κρίσιμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα ανέρχεται στους 50, ενώ λίγο νωρίτερα η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για 49 θύματα.

Σύμφωνα με την Σταυρούλα Μαλλίρη, εκ των νεκρών, οι 25 έχασαν τη ζωή τους σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι.

Επίσης, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, συγκεντρωτικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 71 εν ενήλικοι τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 είναι διασωληνωμένοι.

Ακόμη, σημειώνεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων, από 16 σε 23, τα οποία παραμένουν υπό παρακολούθηση

Σημειώνεται πως οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες, έχουν κοπάσει, ενώ σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες έχουν κοπάσει, ενώ σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Oι ισχυροί άνεμοι, το εύφλεκτο πευκόδασος και η διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής επέτρεψαν στις πρώτες μεγάλες φωτιές του φετινού καλοκαιριού να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ώρες κυκλώνοντας οικισμούς, καίγοντας δεκάδες κατοικίες και αυτοκίνητα, αναγκάζοντας πολίτες να καταφύγουν σε παραλίες, αλλά και μέσα στη θάλασσα, για να γλιτώσουν. Κάποιους τους παρέσυρε το ρεύμα και διασώθηκαν μέσα στη νύχτα από επιβατηγά πλοία και ψαροκάικα που τους μετέφεραν στην πλησιέστερη ακτή.

Επιστρατεύτηκαν μέχρι και η φρεγάτα «Ελλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του Πολεμικού Ναυτικού για να απεγκλωβίσουν όσους βρίσκονταν στις παραλίες.

Έντονοι οι φόβοι για διπλασιασμό των θυμάτων

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ραφήνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί. Ενδεικτική του πύρινου εφιάλτη από τον οποίο προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να ξεφύγουν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, είναι η δήλωση του Γιάννη Σταμούλη, προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής: «Είχαμε πόλεμο χθες στην Αττική».

'Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Επισημαίνεται πως το μεσημέρι της Τρίτης, στις 2, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο υπό τον πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εξέλιξη και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων, τη λήψη αναγκαίων μέτρων, για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι φωτιές τώρα σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής

Αέρας – Γεράνεια Όρη

Καλλιτεχνούπολη

Δεμενό –Κιάτο Κορινθίας

Μετόχι Βρυσών - Χανιά, Κρήτης

Χλωμό –Δήμου Λοκρών

Πανόραμα Αγίων Αποστόλων, Δήμος Ωροπού (σε ύφεση)

Σουσάκι, Άγιοι Θεόδωροι Κορινθία

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στη διάρκεια της συνομιλίας ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής στην Ελλάδα και την πρόθεσή της να διαθέσει τα αναγκαία μέσα και πόρους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές.

Σε δηλώσεις του αργά χθες, μετά την ενημέρωση που είχε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εικόνα ασύμμετρου φαινομένου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Αττική ειναι «εκτός ελέγχου».

«Πρέπει να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται, καθώς υπάρχουν πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που προέχει δεν είναι οι περιουσίες, αλλά η ανθρώπινη ζωή».

Νωρίς το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μετέβησαν οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας και Δημήτρης Τζανακόπουλος, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των επιχειρήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε