Μάχη με τις φλόγες και τη νύχτα από τις πολλαπλές πυρκαγιές στην Αττική

Μάχη με τις φλόγες και τη νύχτα από τις πολλαπλές πυρκαγιές στην Αττική

ΕΛΛΑΔΑ UPD 20:54 Δημιουργία 23/07/18, 19:40

Λίγη ώρα προτού πέσει το φως της μέρας και σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, η κατάσταση με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Κινέτα και Πεντέλη εμφανίζεται ακόμα χειρότερη.

Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, δεκάδες σπίτια -κυρίως στην Κινέτα- έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Όπως ήταν γνωστό από νωρίτερα, εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί της Κινέτας, και συγκεκριμένα η Γαλήνη, το Πανόραμα 1 και το Πανόραμα 2, καθώς οι φλόγες από τη μεγάλη φωτιά που καίει από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή έκαψαν και σπίτια. Νωρίτερα απείλησαν και τον οικισμό Μαρούλα.

Στην περιοχή επιχειρούν 155 πυροσβέστες με 64 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

• οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 Α/Φ c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

• η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

• ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

• ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 μποφόρ.

Στο άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο, αυτό της Πεντέλης, σε πλήρη εξέλιξη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη, μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά, Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και άλλα απειλούνται.

Στην περιοχή επιχειρούν, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εκκενώθηκαν τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Ασφαλείς τα παιδιά στις προσκοπικές κατασκηνώσεις

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, το το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελλήνων Προσκόπων, Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, καθησύχασε τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις των προσκόπων στον Άγιο Ανδρέα, στην Αγία Μαρίνα και στο Μάτι, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι τα παιδιά βρίσκονται σε ασφαλή σημεία υπό την επίβλεψη των Αρχών. Για περαιτέρω ενημέρωση, κάλεσε τους γονείς να μιλάνε με τους αρχηγούς των προσκοπικών ομάδων.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Οπως είπε, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Λίγο πριν τις επτά, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Λόγω της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας γίνεται εκτροπή των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χροσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

Οκτώ τραυματίες

Από τη φωτιά στην Πεντέλη, τουλάχιστον 8 άτομα έχουν διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας στη Νέα Μάκρη. Πέντε από αυτούς φέρουν εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο και τα άλλα τρία αναπνευστικά προβλήματα.

Η κατάσταση είναι δύσκολη ακόμα και για τους γιατρούς και νοσηλευτές του Ιατρικού Κέντρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεκάδες σπίτια έχουν καεί ίσως και πάνω από 100, μόνο στην περιοχή του Νέου Βουτζά.

Ακόμα, για δύο φωτιές στους Αγίους Αποστόλους και μία στον Κάλαμο ειδοποιήθηκε νωρίτερα η Πυροσβεστική.

Και όχι, μόνο. Το «199» δέχτηκε κλήσεις και για φωτιές σε Παλλήνη, Παιανία και οικοπεδικό χώρο στην Κηφισιά.

Επί τόπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις, για να επιληφθούν.

Το απόγευμα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Προς εμπρησμό «έδειξε» ο Τσίπρας

Από το Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (όπου βρίσκεται για να βραβευθεί σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα πύρινα μέτωπα που εξελίσσονται στην Αττική, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για την εκδήλωση παράλληλων εστιών.

«Πληροφορήθηκα μόλις προσγειώθηκα, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική με τρία πύρινα μέτωπα», δήλωσε καταρχάς ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του πως «παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, θα κάνουμε ότι είναι είναι δυνατόν» για να τεθούν οι πυρκαγιές υπό έλεγχο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι τον «προβληματίζουν οι παράλληλες εστίες τόσο ανατολικά όσο και δυτικά της Αττικής», αφήνοντας αιχμές για τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών.

Φωτιές και στην Κορινθία

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στην Κορινθία, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος, προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, «στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας υπάρχουν πύρινα μέτωπα από το Ισθμό μέχρι και την περιοχή της Κινέττας, και συγκεκριμένα στις περιοχές 'Αγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων».

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπάρχουν δύο ακόμη πύρινα μέτωπα στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο Πελοπίδας Καλλίρης λέει στο ΑΜΠΕ ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν οχήματα της αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

Αν σου άρεσε κάνε