Νέο τουρκικό παραλήρημα για πλημμύρα προσφύγων στα ελληνικά νησιά

Νέο τουρκικό παραλήρημα για πλημμύρα προσφύγων στα ελληνικά νησιά

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:59 Δημιουργία 10/06/18, 18:53

O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλειμάν Σογιούλ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα με τον ισχυρισμό «πως προστατεύει τους πραξικοπηματίες» αναφερόμενος στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από λίγες ημέρες.

Ο ίδιος πάντως στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk απείλησε την Ευρώπη και την Ελλάδα για το θέμα του προσφυγικού. Αφού υποστήριξε πως η τουρκική ακτοφυλακή κάνει μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων δήλωσε πως «το Λιμενικό μας σώμα δουλεύει συνέχεια. Κάνουμε όσα μπορούμε. Αν όμως δεν το κάνουμε το λέω ξεκάθαρα τα νησιά τους θα γεμίσουν πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν , δεν θα μπορούν να περπατήσουν, ο τουρισμός στην Ελλάδα θα καταρρεύσει. Οι πολιτικοί τους θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».

Ο υπουργός Ενέργειας τη γειτονικής χώρας Μπεράτ Αλμπαγιάρκ μίλησε και αυτός στους ίδιους τόνους και απείλησε και με το πάγωμα της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της μη έκδοσης μελών της FETO( γκιουλενιστές) από χώρες της Ε.Ε δήλωσε «ποια ήταν η απάντηση μας; Θα παρακολουθήσετε την διαδικασία επανεισδοχής μπροστά σας πια δεν υπάρχει μια Τουρκία που είναι αδύναμη».

Ο Αλμπαγιάρκ κατηγόρησε την Ελλάδα πως «όταν απέτυχε το πραξικόπημα μπήκαν στο ελικόπτερο και κατέφυγαν στην Ελλάδα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τους έδωσαν δικαίωμα ασύλου. Που είναι η δημοκρατία σας; Η βούληση του λαού; Οι εκλογές; Δεν γίνεται να είστε ανειλικρινείς, διπρόσωποι και να τους έχετε σε προστασία σε υψηλότατο βαθμό .Όταν είναι πραξικοπηματίες και αυτό είναι επιβεβαιωμένο, εσείς πρέπει να τους καταδικάσετε και πρέπει να τους εκδώσετε στην Τουρκία».

To Σάββατο έκανε αναφορά στο θέμα και ο πρωθυπουργός της Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος τόνισε πως «δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε αυτό που έκανε η γειτονική μας χώρα η Ελλάδα. Εμείς δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Αυτοί συμμετείχαν σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της χώρας μας. Άφησαν ελευθέρους τους Γκιουλενιστές παρ' όλο που υπάρχουν τόσοι νεκροί και τραυματίες και αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αλλά εδώ δεν πρέπει να καταλάβετε πως , με την Ελλάδα έχουμε μια διμερής συμφωνία επανεισδοχής και έχουμε άλλη μια συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ. Εμείς παγώσαμε την διμερής συμφωνία. Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.

Αν σου άρεσε κάνε