Αντίποινα από την Άγκυρα με «πάγο» στη συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων

Αντίποινα από την Άγκυρα με «πάγο» στη συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:02 Δημιουργία 07/06/18, 16:11

Στο «κόκκινο» κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μόλις 17 ημέρες πριν τη μεγάλη αναμέτρηση στις κάλπες.

Δυστυχώς, οι ανησυχίες ότι η Άγκυρα θα «απαντήσει» ως προς την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να απελευθερώσει και τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, επιβεβαιώθηκαν.

Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών με την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορμή για τα αντίποινα είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Ελλάδα θέλει να επιλύσει το θέμα με τους «8» αλλά δέχεται πιέσεις από τις χώρες της Δύσης ώστε να μην προχωρήσει στην έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία.

Αναφορικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, ο ΥΠΕΞ είπε πως αυτή θα συνεχίσει κανονικά να είναι σε ισχύ.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των ατόμων που επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία, είναι μικρός. Ενδεικτικά, για το σύνολο του 2017 μόλις 24 άτομα επέστρεψαν στην Τουρκία.

Ωστόσο, οι φόβοι μήπως και η Άγκυρα προχωρήσει στην ανάληψη περαιτέρω μέτρων όσον αφορά το προσφυγικό, εντείνονται. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι το άνοιγμα της «κάνουλας» στα νησιά του Αιγαίου, απειλή την οποία έχει εκτοξεύσει πολλάκις τόσο ο «σουλτάνος» όσο κι ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Αν σου άρεσε κάνε